La Cité d’Athènes – Profondeville

Grieks in alle authenticiteit, creatief en hedendaags, zo kenmerkt de keuken van “La Cité d’Athènes” zich. Ingebed in een natuurlijk decor van kalkhellingen en kalkrotsen temidden het Pays Mosan, halfweg tussen Namen en Dinant vormt dit restaurant een prettige culinaire oase.

Het Maasbekken waar diverse bedreigde biotopen worden weergevonden deels het gevolg van mijnbouw en industriële activiteiten, maar eveneens deels het gevolg van eeuwenoude begrazingspraktijken van half natuurlijke graslanden op kalkhoudende bodem, met de geëigende zinkflora geeft in de regio Profondeville tal van haar geheimen prijs.

Het restaurant blikt vanop de brede oevers terug op de majestueuze rivier die permanent nieuwe elementen aanvoert. De kaart van La Cité d’Athenes zorgt voor een spetterend huwelijk van eenvoud en originaliteit in heruitgevonden Helleense gerechten.

Uitbater Iannis Samaras is met La Cité d’Athenes in Profondeville niet aan zijn proefstuk. Voorheen actief in restaurant Creta aan het station van Namen waar hij reeds prat ging op een enorme diversiteit aan Griekse gerechten die kwaliteit en originaliteit uitstraalden. Een vijftal jaar terug verlegde hij zijn activiteiten naar Profondeville om in het voormalige restaurant La Sauvinière, de Griekse keuken volledig te laten openbloeien. Hij krijgt hierbij assistentie van zijn zoon Thomas waardoor de kaart uitpuilt van mooie maar soms ook een beetje vergeten of onbekende seizoenproducten, versheid is er troef, een transparante keuken, verfijnd tot het strikt noodzakelijke, lichte sauzen en verfijnde smaken. De kundig bereide gerechten van  “La Cité d’Athènes” zijn een interpretatie van texturen en kleuren, van emoties en allesbehalve kunstmatige smaken.

De bereidingen weerspiegelen meer dan eens een vleugje Griekse gastronomische ervaringen, zijn genereus en leuk creatief met overdonderende smaakassociaties, sommige overweldigend en bruusk, anderen dan weer subtiel en erg delicaat. Tot de huisspecialiteiten behoren o.m. mezze, moussaka, scampi’s met witte wijn en origami rug van kabeljauw met fijne groentjes, fetasaus en puree van zoete aardaardappel, maar eveneens diverse grillades en grootmoeders gerechten zoals een pastitsio met feta en een navarin van lam met moussaka.

Wij opteerden bij onze proeverij voor het ‘menu découverte’ 37€ per persoon. Bij het aperitief enkele leuke hapjes en proevertjes zoals een zacht smeuïge mousse van garnalen en tomaat, een heerlijk romig lentesoepje met prei en erwten en een geurige Grieks getinte crème brulée. Als voorgerecht serveerde Thomas een krokant korfje me feta en lentegroentjes. Mooi knapperig, heerlijk vers en boordevol aroma’s met delicate toetsen van pittige olijfolie. Een leuke sorbet bracht rust bij de smaakpapillen.

Als hoofdgerecht een gulle lamscarré met garnituur van tomaat en bonen met origamitoets, aangevuld met geurige en kruidig aangebakken aardappelen en een heerlijke mousse van oude mosterd. Een traditionele smaakbom maar vooral succulent. Anderzijds een warme en geurige givetsazi, een ovenschotel met heerlijk  gegaarde groentjes, mooi kruidig aangebakken gevogelte met leuk moussakakorstje, fijne rijstkorrels en subtiel sausje. Overgoten met keurig geselecteerde huiswijnen waaronder een Limniona 2012 van het Domein Zafeirakis, zorgde dit select menu voor een indrukwekkende Griekse culinaire ervaring.

Soberheid en zachtheid, tijd nemen voor elk gerecht… de keuken van “La Cité d’Athènes” stemt helemaal overeen met de ervaring die Iannis en Thomas Samaras voor ogen hebben: het delen van zuiver genot tussen de keuken en de zaal, een harmonieuze uitwisseling van affiniteit tussen de gasten en de gerechten.

Gasten die voluit van de Griekse specialiteiten willen genieten kunnen sinds kort eveneens gebruik maken van een arrangement dat restaurant La Cité d’Athenes uitwerkte met B&B Escale in Profondeville, op wandelafstand van het restaurant en zorgt voor een unieke kans om van de avondlijke pracht van een uniek Maasdecor te genieten

La Cite d’Athenes  – Chaussée de Namur 57 –  5170 Profondeville –

Tel : 081 / 41 33 03  : info@lacitedathenes.be    Website : www.lacitedathenes.be

Gesloten op maandag  behalve op feestdagen

Open van 11u30 tot 15u  en van 18u tot 23u30 –  Privé parking vlakbij – Terras –  Tuin

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

attentievol zuideuropees onthaal

decoratieve borden

mooie smaakassociaties, kruidig en toch evenwichtig

sfeervol, warm decor

GaultMillau:  13/20

huisgesneden karkassen

rechtstreeks ingevoerde wijnen

lichte verbazende oosterse zoetigheden

Delta:             tal van huisgemaakte producten

origineel ingevoerde Griekse producten

gezellig huis, gastvrij adres