La Mamounia – Marrakech: een hedendaags paleis

La Mamounia is behalve één van de beste hotels ter wereld ook één van de allerberoemdste, met haast mythische proporties. Dit kloppende hart van Marrakech is een legende die vandaag (her)leeft, glamoureuzer dan ooit…

Een echt cinemahotel … Het was in La Mamounia dat Alfred Hitchcock een aantal scènes van “The Man Who Knew Too Much” draaide. Het was ook daar dat Winston Churchill zijn winters doorbracht. Hij beschreef het hotel als “één van de mooiste plekken op aarde”. Chaplin, Lelouch, Jean Paul Gaultier, de Rolling Stones, Elton John, Jacques Brel, Barbara Hendrix en zelfs Hillary Clinton en Martin Scorcese hebben hier over de dikke tapijten van de lobby gestruind, zich laten wegzakken in de zachte kussens van een baldakijnbed in één van de uitzonderlijke suites, in de schemering een Negroni gedronken in de legendarische Bar Churchill of onder de volle maan door de weelderige tuinen geflaneerd, al dan niet in het gezelschap van andere groten der aarde. La Mamounia is immers een Who’s Who op zichzelf, een iconisch oord, ontelbare malen bejubeld in films, muziek en literatuur…

Duizend-en-één-nacht in de éénentwintigste eeuw

De uitdrukking ‘a room with a view’ lijkt hier te zijn uitgevonden, in dit prachtige landschap waar het Altlasmassief overheerst en de hemel even blauw is als de gebouwen in de ‘Majorelletuin’. Dit architecturale meesterwerk in Arabisch-Andalusische stijl is een oord waar de vips zich graag verschansen voor de buitenwereld, een legendarische bestemming, een stukje paradijs, een hotel als geen ander… Dit paleis – dat zijn sterren niet hoeft aan te geven – werd in 2009 volledig gerenoveerd. Het is de mooiste etalage geworden van het werk van de lokale ambachtslieden, met onder meer zelligewerk dat er eeuwenoud uitziet, grote lantaarns in rood en opaal glas, delicaat gesculpteerd wit pleisterwerk, fluwelen zetels, plafonds waar je zo lang naar kan kijken dat je er een stijve nek van krijgt, antiek uitziende spiegels en uiteraard het glas in lood à la Mondriaan.

Een hedendaagse plek met een groots verleden

De habitués van La Mamounia hebben zo hun gewoontes, en dat al sinds vele jaren. Voor de tweede wereldoorlog brachten de vaste bezoekers die er langere tijd doorbrachten zelfs hun meubels mee, en richtten hun appartementen in naar eigen smaak. Ze werden en worden er nog steeds bediend door personeel dat met elke geste de Marokkaanse charme, elegantie en gastvrijheid uitdrukt.

Ondanks het verstrijken van de jaren is dit een plek die voor eeuwig haar aantrekkingskracht lijkt te behouden. Haar vaste waarden en opperste elegantie worden overgedragen van generatie op generatie. Met zijn 135 kamers, 71 suites waaronder 6 uitzonderlijk luxueuze en 3 privé-riads van 700m2, is La Mamounia de ideale plek voor wie op zoek is naar zowel traditie als modern comfort. Zo kan dit prachtige oord ook prat gaan op een gigantisch zwembad, een hightech fitness, twee tennisbanen, een spa van 2500 m2 waar je alle Marokkaanse schoonheidsrituelen kan beleven, legendarische bars, een biomoestuin en een prachtige laan met cactussen en honderdjarige olijfbomen…

In 2015 werd La Mamounia nog tot beste hotel van de wereld, het Midden-Oosten en Afrika verkozen door de lezers van Condé Nast. Last but not least is dit legendarische hotel ook een gastronomische tempel. Het telt in totaal vier restaurants: het Franse, het Italiaanse (door Don Alfonso!), het Marokkaanse, dat bekendstaat voor zijn pastilla van kreeft en zijn tajine van aardbeien, en Le Pavillon, dat gelegen is aan het zwembad en gerenommeerd is voor zijn fenomenale buffetlunches en zondagse brunch met huisgemaakte viennoiserieën, champagne en oesters uit Dakhla.

La Mamounia behaalt het “Groene Sleutel”-label

Met trots kondigt La Mamounia aan dat het het “Groene Sleutel”-label heeft behaald, het meest gerenommeerde internationale ecolabel dat wordt uitgereikt aan milieuvriendelijke toeristische verblijven. Dit label is de bekroning van de grote inspanningen die het legendarische hotel al jarenlang levert voor een steeds verdergaand ecologisch beleid.

Het is in het kader van een voortdurend streven naar uitmuntendheid dat La Mamounia zich geëngageerd heeft om actief op zoek te gaan naar manieren om zijn verbruik aan banden te leggen, met respect voor de natuur en haar weldaden. Zo werd er bijna vier miljoen dirham gespendeerd aan de transformaties die hiervoor nodig waren, zoals de installatie van thermische zonnepanelen, het vervangen van 14 960 traditionele lampen door leds… Het is door al deze aanpassingen dat het hotel erin is geslaagd zijn ecologische voetafdruk met haast 175 ton per jaar te verlagen.

LA MAMOUNIA – Avenue Bab Jdid – 40 040 Marrakech Maroc

Tél. : +212 5243-88600 – www.mamounia.com