Landhuishotel De Bloemenbeek – De Lutte – Nederland

Omringd door de schoonheid van het Twentse land ligt Landhuis hotel & restaurant Bloemenbeek, als een juweel in een perfecte zetting. ’n Glooiend landschap, geurende bossen en roodbruine eekhoorns die van tal tot tak springen, vormen de omkadering van een persoonlijke gastvrijheid en verfijnde gastronome boordevol verrassingen van het unieke Dinkeldal.

Landhuis Bloemenbeek biedt een unieke harmonie van het rijke landleven aan het meanderend riviertje Bloemenbeek. Stijlvolle suites en riante kamers zijn een ideale uitvalsbasis om in de omgeving te golven, een balletje te slaan op de tenniscourts, te fietsen, wandelen of per oldtimer de omgeving te ontdekken. Niksen, en de dag dolce far niente doorbrengen kan evenzeer, maar er is eveneens mogelijkheid om volop te genieten van Bloemenbeek’s world of wellness & beauty.

Landhuishotel Bloemenbeek dankt zijn naam aan het gelijknamige beekje met hoge landschapswaarde dat langs een ruim 2.5 hectare groot eigen terrein stroomt. Op 1 april 1966 heeft de familie Strikker een voormalige 100 jaar oude boerderij met pension en café aangekocht van de familie Morsink. Eén ding stond hierbij centraal: ze wilden hun gasten optimaal verwennen en tonen wat Twentse gastvrijheid werkelijk inhield. In twee generaties is het Landhuishotel verbouwd tot een inmiddels vermaard, statig, eigentijds en luxueus Landhuis, dat ondanks de reeks verbouwingen en renovaties, op diverse plekken nog steeds haar authenticiteit uitstraalt.

De boerenerven in noordoost Twente staan bekend om hun sagen en mythes. Tegenover Landhuishotel De Bloemenbeek verrijst in dat opzicht een fascinerend monument, geplaats ter ere van het 40-jarig jubileum, dat met recht de ingetogen Twentse variant van Stonehedge genoemd mag worden. Een uit Bentheimer zandsteen opgetrokken steenkring wordt omzoomd door een bolakker met typisch flora uit het Dinkeldal. Het kunstwerk is gebouwd op een met gras begroeide bolakker met een singel van bomen en struiken als achtergrond. Het monument bestaat uit veldkezen en zandstenen menhirs uit de groeve van Gildehaus. De menhirs en keien staan op een bepaalde plaats op de cirkel. De schaduw van de bronzen komeetbol wijst daarmee de zonnetijd of plaatselijke tijd aan. In het kruis is een bronzen schijf, waarin een gat aangebracht. De zonnestraal die door dit gat valt geeft op de horizontaal liggende granieten plaat de datum aan. Enkele markante data zijn aangebracht zoals de sterfdag van de heer Ludger, 26 maart en die van de heer Winfried, 24 april. Op een kleine granieten plaat staan getallen. Die corresponderen met iemands lengte. Sta je op het getal passend bij je lengte dat zie je over de bronzen bol van de komeet, de Poolster. Hiermee is de plaatselijke sterrentijd te bepalen met behulp van een noctumaal. In de tekening is een kruis gestippeld getekend. Drie stenen aan de zuidzijde vertegenwoordigen de drie eenheid. De vier punten van het kruis duiden op lucht, water, vuur en aarde, de elementen voor De Bloemenbeek.

Het rijke Twents land inspireert eveneens de gedreven keukenbrigade om de gasten, elke dag opnieuw te verrassen met een eigentijdse en meesterlijke cuisine, een gastronomische filosofie op Franse en mediterrane basis met een melange van de beste oogst uit eigen streek. De eigen kruidentuin die meer dan eens schuilgaat onder een waas van dauw zorgt voor erg persoonlijke toetsen van een takje rozemarijn, basilicum, kervel, rucola en tal andere, en is van onschatbare waarde voor de opbouw van verrassende gerechten en het bewijs van het savoir vivre van het keukenteam. De Bloemenbeek beschikt over een bij Euro-Toques aangesloten, zeer vermaard Fine dining restaurant met exclusieve private dining rooms. In de zomer worden lunches en diners bij voorkeur op het terras of in de tuin geserveerd. Het Twentse landschap inspireert de gepassioneerde witte & zwarte brigade elk dag opnieuw. Het keukenteam staat olv meesterkok Michel van Riswijk en chef de cuisine Matthijs Mulder en wordt in het restaurant geassisteerd door maître d’hôtel Debbie Küpers.

Wij genoten bij onze degustatie van het QL diner 2016 van champagne Ruinart als aperitief die het gezelschap kreeg van oesters en kaviaar. Een heerlijke bereiding van yellow-fin tonijn op Oosterse wijze werd aangeboden met een delicate wakamé en soja, werd opgeluisterd door een Chardonnay 2014, Leo Hillinger, Bergenland. Een superfijne creatie van kalfswang, gegaard in Affligem Natalis met extra garnituur van krokante zwezerik, spinazie en zoetzure saus van vossenbessen, kreeg de Affligem Natalis als extra ondersteuning mee.

Mooi rosé en succulent gebraden ree werd geserveerd met een compote van sjalotten, heerlijke pompoencrème en subtiel romige jus van rode port. Een Spaanse assemblage van Tempranillo en Merlot, wijnhuis Luci & Begoña ‘Cair Cuvée’ Ribera del Duero, verrijkte op unieke wijze dit evenwichtig smaakfestival tot groot jolijt van de smaakpapillen. Een heerlijke maaltijd die op sublieme wijze werd afgesloten met chocolade en toffee ‘What Else?’ Gezouten pindakaas, limoen en smeuïg roomijs van karamel kreeg een Grand Cru espresso origin Brasil als compagnon.

Landhuishotel Bloemenbeek – Beuningerstraat 6 – 7587 ZG De Lutte

Tel 00 31 541- 551 224 – www.bloemenbeek.nl

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes

spetterende en succulente culinaire bereidingen

attente en verzorgde bediening

unieke landelijke locatie

stijlvolle salons en riante kamers

Michelin:       1 ster – 3 rode bestekken

presentatie perfect on a plate

gerechten met klassieke basis

zorgvuldig gebruik van hedendaagse nieuwe technieken