Le Carré d’Aléthius – Charmes sur Rhône

Dit sterrenrestaurant van Olivier Samin in Charmes-sur-Rhône biedt een leuke patio en aangenaam restaurant. Het interieur zorgt door zijn felle kleurcontrasten voor een culinaire shock en maakt je onbewust attent op de creatieve en geraffineerde bereidingen van deze jonge chef. Olivier kwam na zijn opleiding terecht in de keuken van Anne-Sophie Pic in Valence, 3 Michelinsterren en 5 rode bestekken, en was er gedurende 7 jaar actief als second.

Ondertussen ging hij zijn eigen weg en werd onlangs beloond met een eerste Michelinster. Meer dan terecht aangezien hij als een van de meest bekwame chefs van zijn generatie wordt aanzien. Voor de naamgeving van zijn hotel-restaurant ging hij te rade in de oudheid en kwam terecht bij Alethius, een vooraanstaand burger die volgens de overleveringen beloond werd voor zijn prestaties als keizerlijk soldaat en het tot raadsheer en senator schopte. Hij zou in de regio Lyon actief zijn geweest hoewel zijn sarcofaag in Charmes werd ontdekt. Als eerbetoon staat de sarcofaag trouwens opgesteld onder het dubbele trapcomplex dat naar de ingang van het stadhuis van Charmes leidt.

De kaart van het restaurant vormt een ruime wandeling door het klassieke Franse smaakdecor maar besteedt evenzeer aandacht aan minder gekende regionale specialiteiten. Gezien keuze binnen dit perspectief niet altijd makkelijk zijn zorgt Olivier tevens voor een aantal suggestieve themamenu’s: La Tentation/de verleiding kost €20 en omvat een voorgerecht-hoofdgerecht of hoofdgerecht-dessert, met wijn €25. Het volledige menu kost €26. Menu Le Carré, een selectie van topproducten in voorgerecht, hoofdgerecht en dessert kost €48 terwijl de gastronomische topper, het menu Alethius 89€ kost; met wijn €128. Dagsuggesties en marktspecialiteiten worden gebundeld in het menu ‘a portée de sa main’ en kost €70.

Wij werden tijdens onze proeverij in de zonovergoten patio vergast op een leuk trio proevertjes, rund getooid met ragfijne augurk, een huiskroketje van cacahuete en pittig kaaskransje. Als voorgerecht serveerde Olivier een filet van heek, gekonfijt in olijfolie met een taboulé van broccoli en laurierboter. Het hoofdgerecht werd een smeuïge ravioli van konijn met fijne chorizo en tartaar van Iberisch varken, groene asperges en een subtiele bouillon met erg delicate vanilletoetsen. Een creatie boordevol aroma en subtiele accenten waarin duidelijk het respect voor de natuurlijke eigenschappen van de diverse ingrediënten tot ontwikkeling kwam. Het afsluitende dessert werd een subtiele creatie van bananenrum, druif en mousse van vanille, lichtjes gezoet maar met leuke pittige rumtoetsen.

Restaurant Le Carré d’Aléthius beschikt eveneens over enkele kamers die recent werden gerenoveerd. Het was aldus Stéphanie, Oliviers echtgenote, nodig om het comfort van deze kamers aan te passen aan de moderne vereisten en ze een sterkere persoonlijkheid mee te geven. Op deze manier sluiten ze trouwens beter aan bij het  culinaire concept en versmelten de verwachtingen van de gasten in  een feilloze harmonie tussen restaurant en kamers. De nieuwe inrichting biedt de mogelijkheid om het zonlicht in de kamers te optimaliseren en beter te ventileren. Opmerkelijk dat het comfort van de gasten soms domineert op een op zicht meer efficiënte inrichting. De renovatie is alleszins meer dan geslaagd, hier geen al te fel kleurenpalet maar eerder sobere tinten waardoor kamers en restaurant harmonieus in elkaar overvloeien.

Le Carré d’Aléthius – 4 rue Paul Bertois – 07800 Charmes-sur-Rhône

Tel 33 4 75 78 30 52 – www.lecaredalethius.com

Culinaire commentaren:

Tasted4you: spetterende en kleurrijke inrichting

decoratieve presentaties

dagverse ingrediënten

subtiele smaaktoetsen

Michelin:       1 ster

precieze gaartijden

regionale marktproducten

licht verteerbare bereidingen

evenwichtige composities