Le Château d’Estoublon: olijfolie met uitzonderlijk elixir

Le Domaine d’Estoublon s gelegen in een prachtige goed bewaarde omgeving in de gouden driehoek van de Provence tussen de dorpen Fontvieille en Maussane die nog niets van hun authentieke charme hebben ingeboet.

De geschiedenis van het domein is nauw verweven met die van de Vallée des Baux-de-Provence, waarvan het ongetwijfeld één van de opmerkelijkste locaties is. Het kasteel geniet tegenwoordig bekendheid dankzij zijn uitzonderlijke AOP-olijfolie Les Baux-de-Provence, de daarvan afgeleide producten zoals tapenade, pistou of ansjovispasta, maar ook zijn AOP-wijn Baux-de-Provence en IGP-wijn, elegant en verfijnd die in het aanbod van Rob, the gourmet market, werden opgenomen. Het zijn stuk voor stuk streekproducten afkomstig van een domein waar passie rijmt op perfectie …

De eigenaars Rémy en Valérie Reboul zetten een traditie voort: het oordeelkundig controleren van de kwaliteit van hun olijfolie, van de teelt tot de productie. Rémy doet dat op het land, Valérie waakt over de marketing van hun domein. Grossane, Salonenque, Bérugette, Picholine en Bouteillan zijn de vijf olijfolievariëteiten die het typische karakter vormen van de Franse olijfolie die in het kasteel van Estoublon wordt geproduceerd. De uitzonderlijke elixirs zijn al meer dan10 jaar te koop bij ROB in flessen die luxe uitademen, waaronder zelfs een heuse designerfles.

De AOP Vallée des Baux-de-Provence eist van de molenaars dat zij hun olijven binnen drie dagen na de oogst persen, doorgaans eind oktober, begin november afhankelijk van de weersomstandigheden. Om de kwaliteit en volmaakte versheid van de producten te waarborgen, hebben de eigenaars van het kasteel ervoor gekozen deze periode in te korten tot 24 uur. Zo vermijden ze dat oxidatie en gisting de smaak beïnvloeden, de volmaakte versheid van de producten is immers de beste kwaliteitsgarantie.

De Extra Vierge olijfolie van Château d’Estoublon is een zuiver vruchtensap, verkregen na de eerste koude persing. Er komen geen chemicaliën of raffinage aan te pas, iets waarop weinig producenten kunnen bogen. Al meer dan 15 jaar streeft het kasteel naar biologische landbouw, iets wat ze trouwens als één van hun belangrijkste prioriteiten vooropstellen. De olijfolies van Château d’Estoublon zijn 100% natuurlijk er worden geen geur- of smaakstoffen aan toegevoegd.

AOP-olie: beschermde Europese oorsprongsbenaming die het Franse AOC vervangt. De extra vierge olies die op het kasteel van Estoublon worden geproduceerd en bij ROB verkrijgbaar zijn, bevatten 5 mono-variëteiten en 1 blend met uitgesproken kwalitatieve nuances: het pittige van de Picholine, de romige zachtheid van de Grossane, de buitengewone smaak van verse amandel en jonge hazelnoten van de Bérugette, de frisheid van Salonenque en de kracht van de Bouteillan met zijn toetsen van verse kruiden en groene banaan. In de blend komen al deze kwaliteiten op een subtiele en delicate manier tot uiting.

In 2012 opende het kasteel van Estoublon zijn eigen molen of beter werd de oude molen die altijd op het domein stond opnieuw opgestart. Voortaan heeft het kasteel de kwaliteit van zijn olijfolie dan ook volledige onder controle. Deze aanpak illustreert ook de filosofie van het domein: een uitzonderlijk product tot zijn juiste waarde verheffen, als weerspiegeling van een unieke streek. Uiterste striktheid, toegepast in het dagelijkse leven en zelfs verder reikend dan de bepalingen van AOP, stelt de uitbaters uiteindelijk in staat om buitengewoon smakelijke en geurige olijfolie aan te bieden aan een veeleisend cliënteel.

Los van de olijfolie uit de Vallée des Baux-de-Provence, een erkend en 100% Frans product van een onberispelijke kwaliteit biedt ROB een brede waaier olijfoliën, 82 referenties, van verschillende herkomsten die tot de top van de markt behoren: Frankrijk, inclusief Corsica, Italië, Griekenland, Spanje en Portugal. Bastian Vanhamme en zijn team zijn steevast op zoek naar de beste producten en luisteren naar hun cliënteel om oordeelkundig advies te kunnen geven. Zij streven niet alleen een weergaloze service na, zij willen ook hun kennis delen over de aankoop van het juiste product precies zoals bij wijn en zijn druivenvariëteiten. In het rayon ligt een woordenlijstje ter beschikking waarin de verschillende smaken en variëteiten worden beschreven, een uitstekende leidraad voor de klant die een doordachte keuze wil maken.

ROB, the gourmets’ market – Woluwelaan 258 -1150 Sint Pieters Woluwe.