Leer acteren als een topper

Heb je altijd al willen acteren, maar vertelden de mensen om je heen dat je daar toch geen toekomst in zou hebben? Beeld je jezelf soms in dat jij een van die helden — of schurken — op het witte doek bent, in plaats van Tom Cruise of Benedict Cumberbatch? Zou je graag zelf voor de camera staan? Wil je liever werken aan jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen? Of zoek je gewoon een leuke hobby? Dan zijn onze Badass Intensive Acting Studios iets voor jou!

We weten het wel: niet iedereen kan of wil 4 of 5 jaar lang dagelijks op de (hoge)schoolbanken zitten om woord & drama te studeren. Bovendien zijn de meeste opleidingen in Vlaanderen toegespitst op acteren op de planken, terwijl camerawerk voor film en tv een andere aanpak vereist — de bewegingen zijn doorgaans kleiner, de mimiek belangrijker en de dialogen minder luid. Ook wordt er vaak weinig aandacht besteed aan andere aspecten van het vak, zoals netwerken, audities afleggen, basis vechttechnieken, stemgebruik en ga zo maar door.

Badass Intensive Acting Studios biedt een oplossing door een erg volledige aanpak te beogen waarbij alle aspecten van het acteren naar voren komen, terwijl men de lessen ook simpelweg leuk houdt.

Badass Intensive Acting Studios is een initiatief van Badass pr, een pr-bureau dat al vele jaren lang vaak promotie voert voor allerlei films en tv-series, meestal in opdracht van de filmmakers zelf of van de distributeurs. In tegenstelling tot heel wat acteerleraars, zijn onze coaches geen concurrenten; ze proberen net alles te doen wat ze kunnen om je wegwijs te maken en te ondersteunen.  Daarbij ligt de nadruk op acteren voor film en tv, met aanvullende improvlessen.

Vind jouw eigen stijl

Maar al te vaak krijgen we te horen dat een bepaalde acteermethode beter zou zijn dan alle andere: de ene coach gelooft op haast religieuze wijze in de Meisnertechniek, terwijl zijn rivaal zweert bij ‘Method Acting’. Er wordt daarbij gewoonlijk gewezen naar bekende acteurs die bepaalde strekkingen volgen, maar de waarheid is dat je voor elke techniek wel een aantal voorbeelden uit Hollywood kunt vinden. Onze eigen acteermethode heet R.E.P.E.A.T., maar wij zijn ervan overtuigd dat je best zoveel mogelijk technieken leert.  Op die manier kan je zélf ontdekken wat bij jou best, welke mooie mengeling van methoden je zelf graag gebruikt en in welke scènes je een andere manier van werken prefereert. Het einddoel is bijna altijd hetzelfde: geloofwaardig en boeiend acteren!

Een mengelmoes van invloeden

Wanneer je acteerles geeft, helpt het als je van meerdere markten thuis bent. Tijdens elke cursus komt er drie keer een gastleraar langs, maar de reguliere cursus wordt meestal geleid door Dirk Vandereyken.

Dirk is de man achter Badass pr. Hij verzorgde in het verleden promotie voor films en tv-series als The Aviator, Saw 2, Saw 3, Cube Zero, Minotaur, Reeker, The Gravedancers, de heruitgaven van films met Bruce Lee en Jackie Chan, The Honourable Woman, Happy Valley, Les revenants, Heavenly Sword, Rubber, Dragonblade, Paranormal Activity: Tokyo Drift en nog veel meer. Hij heeft het record aantal Q&A’s op het geweldige Brussels International Fantastic Film Festival op zijn naam, versierde op zijn veertiende de medaille voor culturele verdienste voor zijn eerste boek, was vanaf zijn vijftiende de jongste Regional Director for the Role-Playing Game Association ooit, schreef onder andere Hunter: Fates Worse than Death en Baour, Strands of Death (beide uitgegeven in de Verenigde Staten), verzorgde het filmscript en het audioscript voor Achtung! Cthulhu van Modiphius Entertainment, stak al heel wat showreels en promotiefilms in elkaar en wist zijn eerste rollenspel, Iron Sky: The Roleplaying Game, vorig jaar succesvol te Kickstarten.

Dirk volgde onder andere acteerles bij de Screen Actors Studios, Bobbie Chance en Kent Skov in Los Angeles, maar geeft al sinds zijn twintigste les in hypnose, communicatie, presentatie– en debattechnieken, NLP, schrijven en leugendetectie.

Bovendien beoefent of beoefende Dirk jeet kune do, jun fan gongfu, wingchun kungfu, pentsjaksilat, kali, escrima, jujutsu, Braziliaanse jujutsu en een beetje nipponkempo, savate, h’sing-i kungfu en judo. Die kennis neemt hij mee naar het Physical Acting-luik, een optioneel anderhalf uur voor de reguliere les waarop cursisten geloofwaardig leren omgaan met (fake) wapens, terwijl er ook allerlei vecht- en valtechnieken de revue passeren. Samen met Tim Ost, een ervaren professional die zich al jaren bezighoudt met stunts en speciale effecten, toont hij dat je geen volbloed vechtkunstenaar moet zijn om mee te kunnen in de filmwereld.

Een waaier van mogelijkheden

Laten we maar met de deur in huis vallen: acteren is in de eerste plaats vooral plezant. Bij Badass Intensive Acting Studios wordt er heel erg veel aandacht besteed aan het creëren van de juiste sfeer, zodat de cursisten er onbevangen en met de steun van hun medestudenten voor kunnen gaan.

Je leert echter ook enorm veel bij. Onze unieke aanpak zorgt er immers voor dat je onschatbare kennis opdoet rond psychologie, gelaatsuitdrukkingen, lichaamshoudingen– en bewegingen, cultuur, sociologie en meer. Ook is leren acteren doorgaans een uitzonderlijk goede manier om jouw eigen zelfvertrouwen en sociale vaardigheden bij te werken.

Daar stopt het echter niet bij. Een behoorlijk groot aantal van onze studenten wil het namelijk maken in de filmwereld. Daar helpen we hen zo goed mogelijk bij: we verzorgen de cv’s, bezorgen iedereen syllabi van de lessen en databases met castingbureaus, we doen aan auditietraining en bovendien organiseren we zelfs showcases in Los Angeles waarop onze cursisten hun kunnen laten zien aan vooraanstaande regisseurs, producers, castingdirectors, managers en talentagents.

Of je echt in de filmwereld aan de slag kunt, hangt echter af van nog meer factoren. Ben je fysiek het type waar men tijdens een auditie op zoek is? Heb je het geluk aan jouw kant? Leg je een goeie auditie af? Omdat niet al die punten onder jouw controle staan, zorgen we ervoor dat onze cursisten ook op andere manieren aan de slag kunnen. Als ‘voice over actors’, bijvoorbeeld, als acteurs voor onze nieuwe moorddiners, als komieken tijdens onze hilarische improvshows (onder de noemer ‘de Improvfessionals’) en achter de schermen als productieassistenten, opnameleiders, enzovoort.

Reguliere cursussen

De reguliere cursussen vinden wekelijks plaats. Instappen kan op eender welk moment: een acteerles is geen positief wetenschappelijk vak, je moet niet eerst leren wat 1 plus 1 is voor je kunt leren vermenigvuldigen en elke les is anders. De syllabi worden ad hoc geschreven: ze worden aangemaakt na lessen waarin je voldoende theorie hebt gezien, waardoor we de inhoud kunnen aanpassen aan de praktijk en aan wat onze studenten het meeste begeestert.

Bredene: twee zondagen per maand, telkens 2 lessen: van 14 tot 16 uur Physical Acting met ook lichaamswerk, van 16 tot 18 uur reguliere acteerles. Brussel & Leuven: elke zaterdag Physical Acting vanaf 11:30 uur tot 13:00 uur; acteerles van 13:00 tot 18:00 uur. 2 woensdagen per week van 18 tot 22 uur. Gent: elke zondag Physical Acting vanaf 12:30 uur tot 14:00 uur; acteerles van 14:00 tot 18:00 uur.

Workshops & activiteiten

8+12+14 september: Driedaagse workshop met talentagent Cheryl Murphy. Cheryl heeft kantoren in Los Angeles, Las Vegas en Seoul. 29 oktober-5 november: Workshop in Ghana, met les & opname van kortfilm. 17 februari-28 februari 2019: Oscarworkshop in L.A. en Vegas, met les, showcases en Oscarparty. 13 – 19 mei 2019: Workshop Filmfestival Cannes, met networking, feestjes & meer.

Info: gsm +32 (0)494 38 27 44 of dirk@badass.be – www.intensiveacting.com