Leiden: European city of Science 2022

Als eerste Europese stad presenteert Leiden in 2022 een wetenschapsfestival van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Met een keur aan tentoonstellingen, workshops, excursies, activiteiten en evenementen worden wetenschap, kennis, kunst en kunde op de agenda gezet. In internationale congressen en wetenschappelijke bijeenkomsten worden de grote vraagstukken van deze tijd belicht. Tegelijkertijd biedt Leiden European City of Science 2022 een verrassend programma waarbij in directe interactie met lokale bewoners en bezoekers elke dag een ander nieuwsgierig makend onderwerp centraal staat. Van congressen tot buurtinitiatieven: Leiden European City of Science 2022 deelt actuele kennis tot in de haarvaten van de samenleving.

Op woensdag 10 november vond de internationale launch van Leiden European City of Science 2022 plaats vanuit Naturalis Biodiversity Centre. Deze datum is niet toevallig gekozen, want het is dan precies 20 jaar geleden dat de UNESCO 10 november uitriep tot World Science Day for Peace and Development. Tijdens de launch van Leiden2022 kwamen vooraanstaande internationale gasten aan het woord, zoals Shamila Nair-Bedouelle, Assistant Director-General for Natural Sciences van de UNESCO in Parijs, en Jean-Eric Paquet, Director-General Research and Innovation van de European Commissie in Brussel. Intendant Lucien Geelhoed, die verantwoordelijk is voor de inhoudelijke ontwikkeling van het programma, lichtte 22 hoogtepunten uit het programma van Leiden2022 toe. De launch werd afgesloten met een speech van Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Wetenschapsfestival van 365 dagen

Op 1 januari gaat het over de EURO, op 12 januari over vaccins en op 22 mei over biodiversiteit: in 2022 heeft elke dag een eigen thema. Binnen het jaarprogramma, dat uit vier onderdelen bestaat, komt het hele kennisspectrum aan bod, van fundamentele wetenschap tot en met citizen science. Het Year of Events verenigt honderden publieksactiviteiten die gedurende het jaar in Leiden plaatsvinden rondom wetenschap, kennis, kunst en kunde. Van 13 tot en met 16 juli vindt de 10e editie van het EuroScience Open Forum (ESOF) plaats; het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa. In september komen jonge, talentvolle onderzoekers uit de hele wereld naar Leiden voor de 33e finale van de EU Contest for Young Scientists (EUCYS).

Andere hoogtepunten voor de bezoekers

Gulliver’s Travel Agency : Speciaal voor kleine en grote ontdekkingsreizigers heeft Leiden2022 het reisbureau Gulliver geopend. In de schappen van dit online reisbureau liggen de meest fantastische rondleidingen, wandelingen, speurtochten, fietstoers en vaararrangementen te wachten op nieuwsgierige onderzoekertjes.

European Space Week : Als er iets garant staat voor eindeloze fascinatie is het wel de ruimte. Zeker als je je realiseert dat we nog maar 4% van het heelal in kaart hebben weten te brengen. Maar ook die andere 96% zijn continu onderwerp van onderzoek, dat technisch steeds vernuftiger wordt en in toenemende mate vraagt om ongekende rekenkracht. Daarover gaat de European Space Week in het najaar van 2022.

ArtScienceWeek : Zonder wrijving geen glans. Zonder kunst geen wetenschap. In deze ArtScienceWeek kan het best even gaan schuren. Een week waarin de schemerzone tussen feit en vrije denkruimte centraal staat, en waarin kunst en wetenschap avontuurlijke kruisbestuivingen zullen aangaan. Kom van 12 t/m 18 september naar Leiden voor (internationale) activiteiten die bol staan van experimenten, confrontaties, vrijages, onderzoeken en debatten.

www.leiden2022.nl

Op de website www.leiden2022.nl draait alles om nieuwsgierigheid. Elke afzonderlijke activiteit heeft een uniek QR-logo waarmee bezoekers via een virtuele peephole naar de betreffende pagina op de website worden geleid. De QR-logo’s zijn omgeven met kleurrijke mallen, zodat een bloemenzee van aansprekende caleidoscopen ontstaat.

Waarom in Leiden?

De combinatie van talent en kennis zorgt in Leiden al sinds 1575 voor ontwikkeling, verandering en vernieuwing. Het is dus een logische stap om de stad te profileren als Europese kennisstad. Met die gedachte stak een aantal stadspartners in 2017 de koppen bijeen. Zij slaagden erin om de titel European City of Science naar Leiden te halen. Leiden European City of Science 2022 wordt georganiseerd door een speciaal daarvoor opgerichte stichting onder auspiciën van de Gemeente Leiden, Universiteit Leiden, LUMC en Hogeschool, met steun van EuroScience in Straatsburg en de Europese Commissie in Brussel. Onder leiding van directeur Meta Knol heeft Leiden2022 zich in korte tijd ontwikkeld tot een netwerkorganisatie die uiteenlopende partners op lokaal, nationaal en internationaal niveau verbindt. In 2022 is Leiden de hotspot van de Europese wetenschap!

Leiden2022 creëert een laagdrempelig platform waaraan iedereen kan meedoen die wetenschap, kennis, kunst en kunde wil delen: lokaal, nationaal en internationaal. Op een open, speelse en oprechte manier leggen we verbindingen tussen wetenschap en samenleving. Ons motto: 365 dagen nieuwsgierig!

Meer informatie: www.leiden2022.nl