Leiden presenteert 2019 als het jaar van Rembrandt

Volgend jaar wordt de 350ste verjaardag van het overlijden van Rembrandt van Rijn herdacht. De meester-schilder werd in Leiden geboren. En deze Zuid-Hollandse stad is zijn wereldberoemde inwoner nog lang niet vergeten. Vandaar het Rembrandt-jaar 2019 met een agenda boordevol activiteiten die je op het spoor zetten van de belangrijkste Hollandse meester uit de 17de eeuw.

In de Gouden Eeuw was Leiden na Amsterdam de grootste handelsstad van Holland, dankzij het succes van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Het is aan het begin van die gouden 17de eeuw dat Rembrandt in 1606 in Leiden werd geboren. Leiden wil in 2019 zijn bekendste schilder herdenken met een reeks boeiende activiteiten.

Rembrandtwandeling:

Met 28 km grachten, 88 bruggen, eeuwenoude Leidse hofjes, een gezellige binnenstad met toffe straatjes en pleinen is Leiden een op en top wandelstad. Alleen daarom reeds moet je de Rembrandtwandeling doen. Je vertrekt vanuit Museum De Lakenhal en je passeert langs authentieke Rembrandtlocaties in de Leidse binnenstad: zijn geboorteplaats in de Weddesteeg, het atelier van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh en de Latijnse school waar Rembrandt les kreeg van 1616 tot 1620. Langs de wandelroute staan interessante informatieborden die je een beeld geven van de stad in de tijd van Rembrandt. Ook kinderen tussen 8 en 12 jaar kunnen “Rembrandt en zijn tijd” ontdekken tijdens een wandeling met de veelzeggende naam ‘Paardenpies, pastinaak en penselen, met Rembrandt door Leiden’.

Young Rembrandt Studio:

Als je de Rembrandt wandeling doet, moet je zeker de Young Rembrandt Studio binnengaan. Een zeven minuten durende video-mapping bezorgt je een wow-effect en je treedt binnen in de wereld van Rembrandt. Je maakt kennis met de sleutelfiguren in zijn leven, met zijn unieke talent en je leert welke materialen hij gebruikte. Het is als een reis terug in de tijd, naar de eerste 25 jaar van het leven van de schilder.

Jonge Rembrandt bewonderen in Museum De Lakenhal :

Van november 2019 tot februari 2020 presenteert het vernieuwde Museum De Lakenhal in Leiden de tentoonstelling Jonge Rembrandt, gewijd aan zijn vroegste werk. Het publiek kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam. De werken die Rembrandt in Leiden maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling vindt plaats in de gloednieuwe zalen van Museum De Lakenhal.

Rembrandt rederij:

Leiden vanop het water ziet er helemaal anders uit en daarom ga je extra van de stad genieten tijdens een toeristische rondvaart. Niet verwonderlijk dat er in de stad van Rembrandt ook een rederij Rembrandt bestaat. Met de comfortabele boten kan je 50 minuten lang rondtoeren en je krijgt deskundige uitleg over de historische punten, inclusief de Rembrandt-sites.

Info: www.visitleiden.nl

Leiden combineert bezienswaardigheden uit een rijk historisch verleden met de sfeer en de gezelligheid van een hedendaagse universiteitsstad. Het Zuid-Hollandse Leiden, halfweg tussen Den Haag en Amsterdam en niet eens zo ver van het Noordzeestrand, is rijk aan musea en evenementen. De binnenstad is sfeervol, met zijn oude grachten en Leidse hofjes. Leiden is in veel opzichten een verrassende en dichtbije citytrip reisbestemming.