Les Tapas de la Clape – Narbonne

De Hallen van Narbonne, groothandelsmarkt, bevinden zich in een oud historisch gebouw nagenoeg in het centrum van de stad. De buitenmuren van dit immens gebouw werden getooid met levensgrote foto’s waardoor de oude klassieke structuren meer dan ooit tot hun recht komen. Hier kunnen zich zowel restaurateurs als gewone consumenten bevoorraden met dagverse producten die in de keuken thuishoren, producten die de kans bieden om je gerechten te diversifiëren, maar evenzeer de maaltijd een uitgelezen culinair accentje mee te geven.

Het aanbod van lekkere ingrediënten wordt aangevuld door een schare eetkraampjes waar je de dagverse producten op een ludieke manier kan degusteren. Geen stijve, stijlvolle tafels met gesteven tafelkleden en zilveren bestek, maar gewoon een kraampje met enkele zitplaatsen boordevol culinaire toppers, maar vooral smaak en aroma.

Firat Abbas, doctor van opleiding en tot voor kort actief in de farmaceutische industrie, opende hier iets meer dan een jaar geleden zijn ‘Tapas de la Clape’. Een ‘farandole’ van tapas siert de kaart met als extraatje een assortiment van meer dan 250 wijnen uit de Languedoc. Alleszins een ruim assortiment lokale producten met Iberische charcuterie als toemaatje. Firat’s tapasbar loopt onder het motto’ bien manger, bien boire, art de partager’ of ‘lekker eten en drinken is de kunst van het delen’ waarmee Firat bedoelt dat het degusteren van leuke ingrediënten in gezelschap het leven nog aangenamer maakt.

Als aperitief serveert hij meerdere tapas aan 10€ die steevast vergezeld zijn van een glas wijn. Leuk is o.m. de boterham voor mannen bestaande uit ui, wortel, asperges, prei en gember, terwijl de boterham voor vrouwen een garnituur van avocado, selder, appel, groene thee, vlas en courgette meekrijgt. Variatie is troef in het aanbod en de consument kan kiezen uit diverse tapasformules van 3.5€ tot 12.5€. Anderzijds is er de ‘tapas en patatas bravas’ formule, hierbij serveert Firat een salade en groenten à la plancha samen met tapas, formules van 12 tot 17€. In het assortiment 13.5€ bv zit gegrilde chorizon, eendenworst, gesnipperde zeekat, aiguillettes van eend en chistorra. Voor 17€ serveert Firat tonijn of zwaardvis met verse pepers en st jacobsvruchten met chorizo van pata negra.

De publiekstreffers zijn ongetwijfeld de grande tapas mixte, hetzij met zeevruchten, hetzij met producten van de slager. Voor 47€ krijg je een overladen en overvloedige schotel van de meest verrukkelijke dagverse specialiteiten die door Firat tot een langgerekte proeverij worden samengevlochten. Gelukkig moet je voor deze tapas mixte niet alleen aan de slag vermits de schotel een volledige maaltijd voor 4 personen omvat.

Zoetebekken worden na de tapas maar al te graag verwend met een exquise assortiment desserts, deels huisgemaakt, maar die vooral bij de patisserie om de hoek een creatief decoratieve toets en uitzonderlijke smaak meekrijgen. Ondanks het ruime wijnaanbod selecteert Fira voor zijn gasten graag een wijntje van Château de l’Ille van Pol Flandroy, Belg van origine, die sedert 1983 in een oude romeinse villa woont in de garigue van een heuveltje aan het meer van Doul. Deze wijnen behoren tot de Corbières en Pol Flandroy heeft de voorbij decennia belangrijke inspanningen geleverd om niet alleen zijn eigen wijn, maar de ganse selectie Corbières op een hoger niveau te tillen.

Onze degustatie startte met een proevertje van calamares à la Romaine, chistorra en hapje van Camenbert. Hierbij serveert Firat een leuke frisse witte Cuvée Emilie, Château de l’Ille. Deze wijn past evenzeer bij de brochtte van tonijn, mesheften, st jacobsvruchten, zalm, inktvis en gamba’s black tiger die het tweede luik of de vistapas vertegenwoordigen. Een evenzeer frisse Cuvée Léonore, rode Château de l’Ille vormde een perfecte compagnon voor ons vleesgerecht. Een immense schotel met saucis met espelettekruid, saucis Laforgue, coustelous, gebakken eendenhartjes vooraf gemarineerd met frambozenazijn, kippenvleugeltjes, mini–omelet met paddenstoelen en truffels, spin van zwart varken en patatas bravas.

Verdwalen in de figuurlijke catacomben van de Hallen van Narbonne, is kennismaken met een onweerstaanbare culinaire wereld die uitpuilt van dagverse basisingrediënten.

Les Tapas de la Clape – Hallen van Narbonne –

Reservaties 33 6 2347 0641

Culinaire commentaren:

Tasted:           3 borden

unieke locatie

dagverse ingrediënten

gezellig zuiders onthaal

enorm wijnassortiment

GuiltMillau:   aanbevolen

Le Petit Futé: aanbevolen