Licht passagiersherstel voor Luchthaven Antwerpen

Na een periode van bijna vier maanden konden de lijnvluchten van TUI fly vanuit Luchthaven Antwerpen eindelijk terug opstarten. De luchthaven keek enorm uit om de commerciële activiteiten opnieuw op te nemen. TUI fly herstartte op 10 juli 2020 met een aangepast en beperkter zomerprogramma wat bijgevolg een invloed had op de passagiersaantallen.

De voorbije maand wist de regionale luchthaven van Antwerpen 11.222 passagiers op een veilige manier te laten reizen. Dit is nog steeds 66% minder in vergelijking met 32.958 passagiers in juli 2019. Een aantal factoren zorgen voor deze daling. Zo beperkt het zomerprogramma van TUI fly zich momenteel tot Spaanse bestemmingen en Kroatië. De overige bestemmingen werden nog niet opnieuw opgestart. Daarnaast besliste luchtvaartmaatschappij Air Antwerp om de connectie met Londen City pas in september 2020 te hernemen. Vanaf dan verzorgt Air Antwerp opnieuw een ochtend- en avondverbinding zodat zowel zakenreizigers als toeristen vlot naar Londen kunnen afreizen.

Het aantal bewegingen nam licht toe met 3% tot 3.678. Hierbij merken we een stijging van 5% van het aantal businessvluchten. Ook het aantal passagiers op de businessvluchten steeg met 10%.

Als we kijken naar het aantal passagiers op de commerciële lijndiensten merken we een daling van 75% ten opzichte van 2019. Deze resultaten zijn in lijn met alle andere grote Europese luchthavens. Over de periode januari tot en met juli merken we een daling van het aantal passagiers met 61% tot 63.996 in vergelijking met 165.031 in 2019.

Het aantal passagiers voor de volgende maanden zal beïnvloed worden door onder andere drie factoren: de evolutie van het coronavirus, het consumentenvertrouwen en het grensbeleid. Deze variabelen maken het voor de luchthaven erg moeilijk om in te schatten hoe de passagierscijfers en het aantal vluchten verder zullen evolueren. Wij als luchthaven volgen deze trends nauw op zodat er snel nodige en gepaste maatregelen kunnen worden genomen om de impact op de resultaten te beperken.