Los Vascos: vernuft van Lafite op Chileense bodem

Vanaf de zestiende eeuw maakte Chili kennis met wijndruiven, meegekomen in het kielzog van de Spaanse conquistadores. De familie Echenique, van Baskische origine, plantte rond 1750 wijngaarden in de vallei van Colchagua («Los Vascos» komt van «De Basken» als eerbetoon aan de roots van het domein). Vanaf de negentiende eeuw worden de eerste Franse wijnstokken geplant en start een erg dynamische Chileense productie. Toen in 1988 Domaines Barons de Rothschild (Lafite) de eigendom in handen nam, bestreek dit domein 2.200 ha waarvan 220 ha wijngaard. Over het Chileense avontuur had de groep goed nagedacht. Het domein heeft een aantal uitzonderlijke voordelen: veel zon, halfdroge grond, nabijheid van de Grote Oceaan, waterbronnen. Baron Eric de Rothschild zegt hierover : « Etre pionnier au Chili était un challenge passionnant, et nous avons choisi une terre d’exception »

Nieuwe aanplantingen worden op het programma gezet, structuren en gebouwen worden gebouwd of gemoderniseerd, de opbrengsten worden bewust laag gehouden en de waterbronnen beschermd. Het begin van de 21ste eeuw is een overgangsperiode voor de jongste wijngaarden. De technici hebben hun kennis van de bodem opgebouwd et kunnen nu Grands Vins produceren die van «oude» wijnstokken van het domein komen. Eind jaren 2000 komt er in Viña Los Vascos een nieuwe generatie specialisten aan (uitbreiding van het assortiment druivenrassen, druppelbevloeiingssysteem) op een moment dat de geplante wijnstokken hun rijpheid bereikten. Meer dan ooit bleek de neus voor het potentieel van het domein om Grands Vins te maken aan het langste eind te trekken.

Viña Los Vascos is met zijn 640 hectare één van de grootste wijndomeinen in de centrale vallei van Colchagua, aan de voet van de Mont Cañeten. De bodem is van vulkanische oorsprong: grind- en zandhoudende grond en granietzand. De verbouwde druivenrassen zijn Cabernet Sauvignon (85%), Carmenère (5%), Syrah (4%), Malbec (1%) en Chardonnay (5%). De wijngaard bestaat enerzijds uit gemiddeld 15 jaar oude en anderzijds uit 40 tot 50 jaar oude percelen. De oudste wijnstokken zijn zelfs 60 jaar oud. Er wordt op traditionele wijze verbouwd. Het druppelbevloeiingssysteem is aangepast aan de minimale behoefte van de wijngaard en het groen oogsten van de druiven zorgt ervoor dat er steeds een hoge kwaliteit wordt bereikt. Het beheer van het domein is in handen van Algemeen Directeur Claudio Naranjo. Eric Kohler, Technisch Directeur van Domaines DBR (Lafite) in het buitenland, verzorgt het technische aspect.

De wijngaard kent geen grenzen. De savoir-faire ook niet. Domaines Barons de Rothschild (Lafite), een ambitieuze pionier en gepassioneerd door wijnen, waagde de gok en streek in 1988 neer in Chili in de Colchagua vallei, een unieke en rijke terroir met een enorm potentieel. Deze zoektocht naar de allerbeste kwaliteit, het handelsmerk van de groep, bleek een schot in de roos voor het wijnhuis. Twee decennia later zijn de wijngaarden volwassen geworden en zijn de geproduceerde wijnen een perfecte weergave van een sterke alliantie tussen de typische Chileense terroir en de knowhow uit Bordeaux. Los Vascos, het vernuft van Lafite op Chileense bodem.