L’Osteria Francescana – Modena (It) – beste restaurant ter wereld

Ook dit jaar geen Belgische vertegenwoordiger in de top 50 van de beste restaurants ter wereld. Winnaar van de editie 2016 werd L’Osteria Francescana van chef Massimo Bottura die tijdens de vorige edities telkens een podiumplaats bekleedde.

Met zijn overwinning verdrijft Massimo het restaurant El Celler de Can Rocca uit Barcelona naar de tweede stek. Chef Massimo Bottura staat bekend voor zijn persoonlijke ambitieuze creaties die voornamelijk Italiaanse topproducten in de kijker stellen, producten die hij ondanks enkele moderne accenten, gastronomische uitstraling meegeeft. Een van zijn topcreaties is ongetwijfeld de Parmigiano Reggiano naast zijn uitzonderlijke tagliatelli met gebakken ragout en de risotto gekookt in kalfsjus. Italië doet het tijdens de editie 2016 bijzonder goed en heeft nog 4 andere restaurants in de top 50.

Chef Johny Boer van de Librije, Nederland, realiseert met zijn nieuw restaurant een opmerkelijke rentree en bekleedt de 38e plaats. Met drie individuele laureaten in de sub-klassementen doet Frankrijk het meer dan behoorlijk, onze zuiderburen hebben maar liefst 11 vertegenwoordigers in de top 100. Voor België blijft het Hof van Cleve van Peter Goossens met een 53e plaats, het beste restaurants, op de voet gevolgd door The Jane van Sergio Herman, 54e plaats terwijl Hertog Jan in Brugge zich met een 73e plaats, comfortabel binnen de top 100 handhaaft.

Ook Spanje met 3 restaurants in de top 10 en Scandinavië met 5 restaurants in de top 50 scoren meer dan behoorlijk, voormalig toprestaurant Le Noma uit Denemarken is teruggezakt naar de 5de plaats.

De Verenigde Staten hebben 6 restaurants in de top 50 terwijl Zuid-Amerika 5 restaurants in deze categorie herbergt. Het Peruviaanse Le Maido werd als hoogste nieuwkomer op de 13e plaats gespot en zit Le Central de Lima, 4e plaats, figuurlijk op de hielen.

De Aziatische restaurants blijven schijnbaar ter plaatse trappelen, er zijn 6 restaurants in de top 50. Le Marisawa uit Tokyo behoudt zijn 8e stek terwijl restaurant André uit Singapore en Ambassador in Hong Kong enkele plaatsen winnen.

De ceremonie World’s 50 Best restaurants, die dit jaar in New York voor het eerst buiten Londen werd gehouden, zet zijn wereldwijde ontdekking verder en wordt volgend jaar in het Australische Melbourne georganiseerd.