Luchthaven Antwerpen kijkt vooruit

De cijfers van juni 2020 zijn nog steeds onderhevig aan de invloed van COVID-19. Ook in juni waren er nog geen commerciële passagiersvluchten op luchthaven Antwerpen. Dit heeft dan ook een aanzienlijke impact op de cijfers als gevolg.

Afgelopen maand noteerden we slechts 2 894 passagiers op de regionale luchthaven van Antwerpen. Dit is 90,8% minder in vergelijking met 31 429 passagiers in juni 2019. In normale omstandigheden behoort juni tot één van de topmaanden voor de luchthaven. Het wegvallen van het vliegverkeer laat dan ook zijn sporen na. Afgelopen kwartaal, april tot en met juni, zagen we het aantal passagiers dalen met 95% tot 4 226 ten opzichte van 83 773 passagiers in het tweede kwartaal van 2019.

Het aantal bewegingen daalde minder sterk in juni. Zo waren er 3 106 bewegingen in juni, dit is 12,1% lager dan juni 2019 (3 533). Vanaf midden mei kwamen de eerste versoepelingen voor de lichte luchtvaart die verder werden aangevuld met het opheffen van de beperking tot lokale vluchten (A tot A non-stop) vanaf 08/06/2020. Hierdoor werden vluchten met kleine (sport)vliegtuigen en vliegscholen opnieuw toegelaten. Deze evolutie zorgde voor een significante toename van het verkeer op de luchthaven. De sterke stijging is vermoedelijk het gevolg van het feit dat heel wat hobbypiloten meer tijd hadden, de gunstige weersomstandigheden, een inhaalbeweging van de vliegscholen en een rustiger luchtruim dan in normale omstandigheden. Daarnaast merken we tevens dat de business vluchten zich stilaan hernemen. Het aandeel nam opnieuw toe ten opzichte van het totaal aantal bewegingen maar zit nog niet op het niveau van 2019.

Momenteel kijken we volop uit naar de heropstart van TUI fly. Op vrijdag 10 juli vertrekken de eerste vluchten naar o.a. Split (Kroatië) en Ibiza (Spanje). Vanaf dan verwachten we dat het aantal passagiers terug zal stijgen, al moeten we hier ook rekening houden met het aangepaste en beperkte zomerprogramma van TUI fly.