Luchthaven Oostende-Brugge en Antwerpen

Luchthaven Oostende-Brugge ziet de passagierscijfers stijgen tijdens het tweede kwartaal van 2021. Ook de cargocijfers stijgen met 13,6% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. “Onze luchthaven ziet een mooi herstel in de passagierscijfers. Tijdens het tweede kwartaal reisden 28.000 passagiers via onze luchthaven. Deze zomer verwachten we dat deze cijfers verder zullen stijgen. De mensen hebben de weg naar onze luchthaven duidelijk teruggevonden. Daar zijn wij heel blij mee”, zegt CEO Eric Dumas.

Begin april vertrokken via deze luchthaven opnieuw de eerste vluchten naar 5 Spaanse bestemmingen. In mei werden ook de vluchten naar Ibiza en Palma de Mallorca opnieuw opgenomen in het vluchtschema, waardoor opnieuw vluchten aangeboden werden naar 7 Spaanse bestemmingen. “Tot en met 18 april mochten enkel essentiĆ«le reizen plaatsvinden. Nadat het reisverbod werd opgeheven zagen we een voorzichtig herstel in de passagierscijfers. Op dat moment kleurde een groot deel van Spanje nog rood”, zegt CEO Eric Dumas.”

Vanaf mei kleurden meer en meer landen opnieuw groen en oranje op de kaart van Europa. “In mei en juni zien we een zeer mooie bezettingsgraad op de vluchten vanop de luchthaven Oostende-Brugge. De passagiers hebben duidelijk de weg naar onze luchthaven en de goesting om te reizen teruggevonden. Daar zijn we zeer blij om.” In totaal reisden in het tweede kwartaal 27.861 via deze luchthaven. “We kunnen deze cijfers niet vergelijken met 2019. Heel wat bestemmingen werden nog niet aangevlogen in het tweede kwartaal.”

Deze zomer verwacht de luchthaven een verder herstel. “Het aantal bestemmingen breidt verder uit van 7 naar 13. Sinds begin juli kan je vanuit Oostende opnieuw vliegen naar de Griekse bestemmingen (Corfu, Kos, Heraklion, Chania en Rhodos) en ook Murcia en Eskisehir werden aan het vluchtschema toegevoegd. Onze luchthaven verwacht deze zomer dan ook zo’n 60.000 blije passagiers.”

Ook de luchthaven Antwerpen ziet de passagierscijfers en zakenvluchten stijgen tijdens het tweede kwartaal van 2021. “In mei en juni zien we een zeer mooie bezettingsgraad op de vluchten vanop deze luchthaven. De passagiers hebben ook hier duidelijk de weg naar de luchthaven en de goesting om te reizen teruggevonden”, zegt CEO Eric Dumas.

Eind april vertrokken opnieuw de eerste vluchten naar 5 Spaanse bestemmingen. Op 18 juni startten ook Split (KroatiĆ«) en Avignon (Frankrijk) op waardoor opnieuw 7 bestemmingen aangevlogen worden vanuit Antwerpen. “De eerste vlucht vertrok op 20 april, kort na de opheffing van het reisverbod. Daarna zagen we een voorzichtig herstel in de passagierscijfers. Op dat moment kleurde een groot deel van Spanje nog rood”, zegt CEO Eric Dumas.”

In totaal reisden in het tweede kwartaal 32.352 passagiers via de luchthaven Antwerpen. “We kunnen deze cijfers niet vergelijken met 2019. Enkele bestemmingen worden nog niet aangevlogen en ook vinden er na de stopzetting van de activiteiten bij Air Antwerp momenteel geen vluchten plaats naar Londen. Onze luchthaven is wel in gesprek met kandidaten om deze route opnieuw op te nemen”, zegt Dumas. “Toch zijn we blij dat de mensen opnieuw de weg naar onze luchthaven terugvinden. We kijken ernaar uit om deze zomer heel wat blije passagiers te verwelkomen.”

Bij de business vluchten, een typisch segment van de Antwerpse luchthaven, zien we ook een mooi herstel. “In juni haalden de zakenvluchten opnieuw het niveau van 2019 en ook de vliegscholen hebben hun activiteiten hernomen. Beide zaken dragen bij aan het verdere herstel van de activiteiten van de luchthaven”, zegt CEO Eric Dumas.

Cargo

De luchthaven Oostende-Brugge biedt naast de passagiersvluchten ook een belangrijke cargo-capaciteit. De goede cargoresultaten van het eerste kwartaal zetten zich voort. In april, mei en juni werd 13,6% meer vracht afgehandeld in vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar. “EgyptAir en Qatar Airways voerden heel wat vluchten uit van en naar onze luchthaven. Sinds mei is onze luchthaven ook vast opgenomen in het routenetwerk van Qatar Airways. Daarnaast vonden ook verschillende humanitaire vluchten met hulpgoederen naar India plaats.”

In totaal werd er 12.335 ton cargo afgehandeld op de luchthaven. Dat is een daling met 30% ten opzichte van het uitzonderlijk sterke tweede kwartaal in 2020. Toen was de vraag naar cargo zeer hoog en vlogen verschillende maatschappijen tijdelijk op onze luchthaven. In vergelijking met 2019 zien we nog steeds een stijging van 127%. Dat wil zeggen dat onze luchthaven ook in 2021 een mooie groei optekent.

www.ostendairport.aerowww.antwerpairport.aero