Luikse stadshotels druk bezet in 2018

De hotels in de Luikse binnenstad hebben een geslaagd 2018 achter de rug. Dat blijkt uit een rondvraag van projectontwikkelaar Bricks & Leisure bij een tiental erkende hoteliers. Het toegenomen aantal zakelijke overnachtingen kan een mogelijke verklaring zijn.

Volgens officiële cijfers van het Observatoria du Tourisme Wallon (OTW) steeg het aantal hotelovernachtingen in de gehele provincie Luik in 2017 met 4% ten opzichte van het jaar voordien, terwijl er in dezelfde periode 3,7% minder erkende hotels geregistreerd werden. Hoewel uit recente statistieken blijkt dat tijdens de afgelopen winterperiode de bezettingsgraad van alle accommodaties – hotels, campings, vakantiehuisjes, etc. – in de Luikse provincie daalde tot 64,9% (- 6%) in vergelijking met 2017, lijkt het in de stadshotels wel degelijk drukker te worden. Zo klokken het Ibis Liège Centre en Penta Hotel af op respectievelijk 81,3 en 82%. Het Crowne Plaza (79%) rondt de kaap van 80% net niet, maar het Ibis Budget Liège en Ramada Luik stranden dan weer rond 85%. Ook bij de andere helft van de bevraagde hoteluitbaters vielen positieve berichten op te vangen, al kozen zij ervoor om de exacte cijfers niet openbaar te maken. Wel lieten alle bevraagde hoteliers opmerken dat hun kamerprijzen per nacht het afgelopen jaar gestegen zijn.

Zakelijk toerisme

Een van de mogelijke verklaringen voor de toegenomen drukte in de Luikse stadshotels is het stijgend aantal overnachtingen en de daling van het aanbod erkende hotels. Een grotere vraag gecombineerd met een kleiner aanbod leidt logischerwijs tot een grotere bezettingsgraad in de overgebleven hotels.

Waarom vooral stadshotels daarvan profiteren, is moeilijker te achterhalen. Mogelijk valt een deel te verklaren door het toegenomen zakelijk toerisme in de Luikse regio. Volgens het OTW kwam in 2017 liefst 34% van alle hotelgasten voor zaken naar Wallonië. Dankzij anderhalf miljoen euro die de Waalse regering in 2018 vrijmaakte om 40.000 extra zakelijke overnachtingen te behalen , heeft deze trend zich afgelopen jaar wellicht sterker doorgezet. Gezien de 5.000 lokale bedrijven valt aan te nemen dat de Luik daar de meeste vruchten van plukt. Vooral dan de hotels van bekende hotelmerken in het stadscentrum, die bij de meerderheid van de zakenlui nog steeds de voorkeur genieten. Bovendien zijn die overnachtingen, evenals citytrips, minder seizoensgebonden, wat meteen een derde verklaring kan zijn voor drukker bezette stadshotels.

Foto: De Luikse hotelinfrastructuur wordt weldra verruimd met het in opbouw zijnde Park Inn Luik.