Maison Joffran – Berzème

De B&B in Berzème is in vele opzichten anders dan de anderen. De grondvesten van deze voormalige herenwoning die een zelfstandig woonblok vormde bij een grote boerderij dateren uit 1870, maar zijn nog steeds een soliede basis voor de ganse structuur. Gelegen naast de oude hoeve, kochten Jacques en François dit pand aan in 2011, zorgden voor een herinrichting en renovatie en openden de B&B in september 2013.

Dat Parijzenaars in deze afgelegen maar schitterende natuurlijke site verzeilen is enkel te begrijpen wanneer we rekening houden met de burn out van Jacques, ex-commercieel directeur bij een internationaal bedrijf. Ook de afkomst van François wiens grootvader brouwer was in Bachten de Kube en zijn drang naar landelijke vrijheid spelen hierbij een rol. De banden met de natuur en zijn Belgisch verleden heeft hij nooit volledig doorgeknipt gezien hij als vertegenwoordiger van een firma die karton vervaardigde, jarenlang België doorkruiste op weg naar het administratieve centrum in Turnhout. In het hartje van de Coiron een vrij woeste regio met schitterende natuurpracht in de Ardèche, gestoeld op basaltachtige ondergrond zorgen ze in hun B&B voor een welgemeend onthaal waarbij de gasten zich onmiddellijk thuisvoelen. De B&B heeft slechts 4 kamers die elk een eigen karakter in uiteenlopende windstreken in de kijker stellen. Boordevol schitterende decoraties gemengd met hun passie voor authenticiteit worden de gasten hier ondergedompeld in de geschiedenis van weleer. Een ruime bibliotheek biedt soelaas op het terras bij een gezellig drankje, maar ook bij het knetterende haardvuur en zorgt voor een onuitputtelijke elegantie.

Gasten worden niet alleen verwend in hun accommodatie, maar ook in de keuken zorgen Jacques en François voor eenvoudige, maar erg smaakvolle bereidingen af en toe gekruid met grootmoeders bevindingen. Overnachten in deze B&B is ontspannen in een oase van rust, meteen de uitgelezen gelegenheid om anekdotes uit de vergeethoek te halen en een nieuwe toekomst te bieden.

Als introductie op het avondmaal serveerde François een Chardonnay brut d’Ardèche. Een schuimwijn 100% chardonnaydruif blanc de blanc brut, 12% alc volume, geproduceerd door de Vignerons Ardechois. Bij een blindproeverij kwoteert iedereen deze sprankelende schuimwijn met zeer fijne bubbels die behoorlijk lang in het glas dartel ronddwarrelen als een van de betere champagnes. Jammer dat deze bubbels erg weinig bekendheid meedragen.

Het voorgerecht werd een delicate bereiding van warme geitenkaas uit de regio, geserveerd op een heerlijk bedje van groene sla en rucola met kerstomaatje als extra decoratie. Eenvoudig maar smakelijk en bijzonder lekker. De parmentier van eend met bospaddenstoelen kreeg een mooi knapperig korstje en puilde uit van aroma’s en subtiele kruidige accenten. Een regionale rode wijn zorgde voor een perfecte pairing terwijl een zoete rode wijn de aangewezen compagnon werd bij de huisgemaakte kastanjetaart. Ook tijdens het ontbijt serveerden Jacques en François een assortiment lokale producten die de couleur locale van de Coiron alle luister meegaf.

Maison Joffran – La Borie de Chancolant – 07580 Berzème

Tel 33 4 75 39 22 21- www.maison-joffran.com

Culinaire commentaren:

Tased4you:   sfeervolle B&B

elegant vriendelijk onthaal

subtiele regionale smaaktoetsen

huiselijke sfeer

ongedwongen hartelijke bediening