Malta’s rijke geschiedenis en gastronomie

Malta Tourism Authority, Heritage Malta en de drie restaurants met een Michelinster op Malta – Under Grain, Noni en De Mondion – lanceren samen het initiatief ‘Taste History Meets the Stars’. De Maltese Michelin chefs maken enkele speciale gerechten die een historische link hebben hun restaurant of de plek waar deze zich bevindt. Klanten kunnen deze ‘historisch geïnspireerde’ gerechten proeven samen met een uiteenzetting van het verhaal achter het specifieke gerecht. De recepten zullen elk seizoen veranderen.

De eerste drie ‘historisch geïnspireerde’ gerechten zijn:

– Papiri van Gentile-selectie met knapperige kippenvleugels, Parmezaanse kaas, gist en rauwe koningsoesterzwammen in Under Grain in Valletta, een gerecht dat is gebaseerd op archieven die verwijzen naar het eten van pasta in de nabijgelegen dominicaner priorij

– Duo van streekkonijn in De Mondion in Mdina, dat verband houdt met de jacht op hazen in de omliggende bossen in het tijdperk van de ridders

– Malefanti Pasta, Octopus Tagine in restaurant Noni, dat gelinkt is aan de driehonderd jaar oude baktraditie van het laaggelegen gedeelte van Valletta waar dit restaurant gelegen is.

Minister van Toerisme Julia Farrugia Portelli: “Dit initiatief combineert de rijke keuken van Malta met zijn unieke geschiedenis. Applaus voor onze sterrenchefs en Malta Tourism Authority, omdat ze zowel toeristen als locals meenemen op een unieke culinaire ontdekkingsreis.”

Noel Zammit, ceo van Heritage Malta: “Deze samenwerking bevestigt de groeiende synergie tussen Malta Tourism Authority en Heritage Malta. Onze Maltese keuken kan bogen op een uitzonderlijke traditie waarbij smaken uit de hele wereld worden samengebracht. Dankzij onderzoek en innovatie brengen we nu onze unieke geschiedenis tot leven in Maltese gerechten met de hulp van de beste chefs op het eiland.”

De chefs van elk van de drie Michelinrestaurants zetten graag hun schouders onder dit initiatief.

Chef Jonathan Brincat van Noni: “Het gebruik van lokale seizoensproducten met zo weinig mogelijk voedselverspilling is al altijd mijn mantra geweest. Dankzij dit project heb ik me kunnen verdiepen in de kookmethodes van onze voorouders. Het was heel spannend om een gerecht, dat eeuwen geleden werd geserveerd in dezelfde buurt als waar ons restaurant nu ligt, een moderne twist te geven maar de ziel ervan onaangeroerd te laten.”

Kevin Bonello, chef van De Mondion: “De inspiratie voor dit recept vond ik nadat Malta Heritage me informatie had bezorgd over hoe een gerecht van wild konijn traag werd gegaard in een kookpot met bonen, streekgroenten, kruiden en reuzel. Ik maakte het recept na met die ingrediënten en voegde er de complexiteit van een typisch Maltese ‘Pastizz’ aan toe, waardoor onze gasten kunnen genieten van een traditioneel gerecht bereid op een hedendaagse manier. Zo verbinden we ons erfgoed met het heden.”

Victor Borg van Under Grain: “Ons gerecht slaat een brug tussen ons verleden en het heden, en verbindt ons opnieuw met onze geschiedenis… Het is een heerlijk pastagerecht dat uw smaakpapillen zal prikkelen en u zal verrassen.”

Meer informatie over het project Taste History project is te vinden op www.tastehistory.org