Mama’s voor het leven

Jonge mama’s, toekomstige mama’s, grootmoeders… Omdat in Afrika nog teveel mama’s sterven tijdens de bevalling, zet Memisa alle mama’s in de kijker!

‘Mama’s voor het leven’ is een groep van mama’s die zich verenigen voor de strijd tegen moedersterfte. Ze zijn solidair met mama’s in Afrika die nog steeds te vaak sterven aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling.

‘Mama’s voor het leven’ is een engagement op lange termijn! Haar missie is om door de jaren heen te blijven groeien en steeds meer mama’s, toekomstige mama’s, oma’s,…. te verenigen. Iedereen bundelt zijn krachten om ervoor te zorgen dat Afrikaanse mama’s in goede omstandigheden kunnen bevallen.

Memisa’s strijd? Tegen moedersterfte!

Iedere dag sterven er wereldwijd 830 mama’s aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling: 99% procent van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden; in de Democratische Republiek Congo is de moedersterfte 1/150. Dit is 100 keer meer dan in ons land; elke 104 seconden (1,44 minuten) sterft een vrouw.

Een drama dat vermeden kan worden!

Het gaat vaak om complicaties die kunnen vermeden worden door professionele medische begeleiding tijdens de zwangerschap en de bevalling. Tijdige opsporing en een goede behandeling kunnen een wereld van verschil betekenen. Daarom: maken we de zorg toegankelijk op financieel vlak (mutualiteiten, solidariteitsfondsen, forfaitaire betalingssystemen,…) en materieel vlak (aangepaste spoeddiensten: motorambulances, bootambulances, etc.); rusten we gezondheidscentra en ziekenhuizen uit met medische materiaal (bevallingstafels, zonnepanelen, scanners, etc.); zorgen we voor essentiële geneesmiddelen.

Memisa Moederdagactie

Ter gelegenheid van Moederdag zet Memisa alle mama’s in de kijker!

Hoe? Dankzij de 3 sleutelmomenten die georganiseerd werden om de NGO te ondersteunen zal ook Emilie Duchêne, meter van de actie, haar moeder-dochter portret laten trekken.

– Een fotoshoot om de liefde te vereeuwigen die moeders en kinderen verenigt. Professionele fotograaf Géraldine Jacques (www.geraldinejacques.com) legt deze affectie op de gevoelige plaat vast. Fotoshoot op 30 maart in Brussel en op 31 maart in Gent: inschrijvingen via mamanspourlavie.be

– Een fotowedstrijd waaraan iedereen kan deelnemen. Om deel te nemen, volstaat het om een familiefoto op onze website of op Instagram te plaatsen met #mamasvoorhetleven en te linken aan @memisabelgium. De winnaar of winnares wordt aangeduid door loting en hij of zij wint 2 vliegtickets naar een Europese bestemming.

– Een origineel cadeau voor Moederdag waarmee het leven van een mama gered kan worden: meer informatie binnenkort op memisa.be

Door een doosje geneesmiddelen te kopen, schenk je 25 toekomstige mama’s in Afrika de noodzakelijke geneesmiddelen om bloedarmoede tijdens de zwangerschap te voorkomen. 25 €

Door een flacon gedenatureerde alcohol te schenken, zorg je voor de werking van de sterilisatiedienst van het ziekenhuis zodat zwangere vrouwen geopereerd worden met gesteriliseerde apparatuur. 65 €

Door een boeket infusen te kopen, zorg je ervoor dat een zwangere vrouw in het ziekenhuis opgenomen kan worden zodat ze de beste zorgen krijgt en een keizersnede indien nodig. 45 €

“Het fotograferen van deze moeders en hun kinderen was ontroerend. Door naar de foto’s te kijken, realiseerden we ons allemaal dat we sinds het begin van onze zwangerschap geluk hebben gehad (…..) en dat het vanzelfsprekend moet zijn om ervoor te zorgen dat alle mama’s kunnen profiteren van de gezondheidszorg waartoe wij toegang hebben. Vandaag de dag moet dit niet langer een luxe zijn, maar een basisbehoefte overal ter wereld.” Géraldine Jacques.

En nadien?

Moederdag werd gekozen als symbool van de actie, maar Mama’s voor het leven beperkt zich niet tot een speciale gelegenheid, een bepaalde dag of jaar.

Het doel is om zoveel mogelijk mama’s te verenigen voor een gezamenlijke strijd: ervoor zorgen dat alle mama’s in goede omstandigheden kunnen bevallen! Daarom gaat de mobilisatie ook na Moederdag door. Het hele jaar door worden er acties georganiseerd: activiteiten op festivals, een fondsenwervingsmoment met Kerstmis,…

De acties voor 2020 zijn nu al gepland, met nog meer en grotere activiteiten! Er worden verschillende fotoshoots georganiseerd in België, maar de grote nieuwigheid is een fotoshoot in Afrika, met lokale medewerkers, in één van de zones waar Memisa actief is.