Marques & Coop (2)- Celliers des Princes ( Vallée du Rhône, Châteauneuf-du-Pape)

Coöperatieve opgericht ruim 90 jaar geleden, de naamgeving dateert uit 1962 en refereert naar de Prinsen van Oranje, is de enige coöperatieve in de regio Châteauneuf-du-Pape.

De 189 wijnbouwers van de vereniging bewerken ruim 580 ha met een grote diversiteit van wijnrassen, o.m. Grenache, Syrah, Mourvèdre, Clairette, Rousanne, Bourboulenc, Merlot, Cinsault …

De productie concentreert zich op AOC Châteauneuf-du-Pape, AOP Vallée du Rhône méridionale (Vacqueras, Gigondas, Ventoux, Côtes du Rhône Villages), IGP Principauté d‘Orange en vins de cepage, export van 46% van de productie.

De belangrijkste merken zijn Cellier des Princes, Blason du Prince, Haut des Coteaux, Sceau du Prince, Couronne en Vignes du Prince.

Pluspunten van deze wijnen zijn de uitzonderlijke terroirs met tal van oude Grenache ranken die manueel worden geoogst.. Er is een uitgesproken engagement inzake duurzame landbouw met meerdere bio-certificaties. Inzet op oenotoerisme met expo-ruimte Vins & Terroirs in Courthézon met een collectie van meer dan 400 wijnen en alcohols.

Cellier des Princes is in meer dan 25 landen aanwezig, de uitzonderlijke terroirs van rode galets, zand en argilo-calcaire residuen zorgen voor een complexe wijn die bij elk millésime getuigt van structuur, karakter, kracht, finesse en complexiteit.

Op de proeftafel:

Les Hauts des Coteaux 2012 –Châteauneuf-du-Pape

Geteeld op terroirs op zonnige heuvelflanken, assemblage van 90% Grenache, 5% Mourvèdre en 5% Syrah. Manuele oogst op geselecteerde percelen, enkel geproduceerd tijdens de ‘grands millésimes’. Rijpt 12 maand op Franse eik, 1/3 nieuw. Na assemblage eindrijping in cuves gedurende 12 maand.

Wijn met een granaatrode mantel en amberkleurige toetsen. In de neus quasi volmaakte aroma’s, mooi harmonieus met minerale toetsen, geconfituurd rood fruit, toetsen van zoethout, zwarte peper en kruiden uit de garrigues.

In de mond volrond en krachtig, lange harmonieuze afdronk met leuke elegante hints

Past perfect bij parelhoen, gebraden hert, lam, picadon sec of cantal.

Les Celliers des Princes 2015 – Châteauneuf- du-Pape

Geteeld op terroirs en galets van argilo-silicieux ondergrond, assemblage van 90% Grenache, 5% Mourvèdre en 5% Syrah. Rijpt gedurende 10 tot 12 maand in cuves

Rode mantel met granaatkleurige hints in het glas. Complexe en krachtige aanzet in de neus met toetsen van overrijp rood en zwarte fruit, thym, laurier, munt, cacao en vanille, evenals delicate en subtiele hints van muskaatnoot; grijze peper en licht minerale hits.

In de mond evenwichtig en elegant met een leuke aciditeit, fijne pure tannines, straalt grote finesse uit door de wisselwerking van fruitige toetsen en aangenaam zoethout.

Past best bij rillettes van eend, lam, everzwijn, hert, gebraden rund, saint-nectaire en tomme de brebis.

Invoerders: Trendy, Cora, Grandes distelleries de Charleroi.