“Meer” Oosterscheldekreeft

‘Willen we meer of minder Kreeften?” Met deze vraag kwam de  voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft,  Luit Ezinga, tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2014.

De heer Ezinga doelde hiermee op de staalslakken problematiek rondom de dijkversterking van Rijkswaterstaat. Met deze vorm van dijkversterking  krijgen de kreeften uit de Oosterschelde, Veerse Meer en de Grevelingen geen gelegenheid meer om in de winterperiode zich in de holen en gaten van de dijken te verschuilen, met als gevolg dat de kreeftenpopulatie negatief zal worden beïnvloed, aldus de kreeftenvissers.

Alfons Schuhbeck (bekend van de Duitse televisie) heeft als eregast de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2014 in ontvangst mogen nemen. Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek heeft met zijn boot de MS3, de eerste fuiken gelicht met daarin twee Oosterscheldekreeften. Hij kreeg hierbij assistentie van de Ambassadrice van Kosovo, mevrouw Vjosa Dobruna, Ambassadeur van Albanië, Gazmend Barbullushi, Ambassadeur der Nederlanden te Brussel, Henne Schuwer en de Consul-Generaal der Nederlanden te Antwerpen, Gert Heijkoop.

De eerste kreeft is door de kreeftenvismijn uit Colijnsplaat met een reddingsboot van KNRM opgehaald, om voor het goede doel “KiKa” te veilen. KiKa staat voor het werven van fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn en strijd, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. De veilingmeester was Michael Boogerd, één van de beste wielrenners die Nederland kent. De veiling bracht  € 20.000,- op.

De tweede gevangen Oosterscheldekreeft werd door Alfons Schuhbeck aan chef-kok  Maurice Mulder van restaurant “De Oesterbeurs” uit Yerseke overhandigd om in de kombuis te bereiden. Volgens de Zeeuwse kreeftenvissers zal de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen veel beter zijn in vergelijking met voorgaande jaren. De zachte winter en de relatief hoge temperaturen in het vroege voorjaar zijn daar debet aan. Het kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in de maand maart tot en met 15 juli. Dat betekent niet dat Oosterscheldekreeft nadien niet meer in de restaurants te verkrijgen is. Afhankelijk van de aangelegde voorraden is deze ook na 15 juli nog te nuttigen. Alleen de vissers mogen na 15 juli geen kreeften meer aan wal brengen.

Zeeland heeft gelijktijdig met de opening van het kreeftenseizoen, ook een keurmerk voor erkende streekproducten geïntroduceerd: “Zeker Zeeuws Streekproduct”. In totaal zijn de eerste twaalf certificaten voor culinaire producten van land en uit zee uitgereikt, waaronder één voor de Oosterscheldekreeft. Met deze erkenning krijgen alle producten met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Streekproduct van Stichting Streekeigen Producten Nederland.

Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Oosterscheldekreeft  – die kenners wel de Rolls Royce onder de kreeften noemen – wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten; na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden. Uit wereldwijd onderzoek is bovendien gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak.

Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de Kring van de Oosterscheldekreeft (www.oosterscheldekreeft.nl). Deze restaurants bieden een speciaal driegangen kreeftenmenu aan voor € 59,50, passend bij de keuken die zij voeren.

De kreeftwijn die traditioneel bij dit exclusief product hoort, is dit jaar afkomstig uit Spanje, het herkomstgebied DO TERRA ALTA en gemaakt van 100% Garnaxta. Een levendige wijn met tonen van geroosterde noten, zoete ananas en steenpitfruit als gele pruim komen samen in deze sappige en expressieve wijn. Het complexe aroma van kiwi, passievrucht, honing en pijnboompitten en in de afdronk de mineralen en subtiele kruiden zorgen voor een fijne balans in zoet en zuur, welke de wijn mooi rond en droog maken.

Een prachtige concentratie met een evenwichtige zuurgraad, kortom een speciale wijn gemaakt van geselecteerde oude Garnaxta druiven met een lage opbrengst uit de opkomende wijnregio ‘Terra Alta’. Het is echt een wijn voor liefhebbers van grote, rijke, droge, witte wijnen. Dit zijn nu juist de wijnen die de combinatie met de rijke smaak van de Oosterscheldekreeft zo goed combineren. Kortom: een perfect huwelijk. De wijn met het kreeftenetiket ontworpen door Marjolein Innemée is exclusief verkrijgbaar bij restaurants die zijn aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft. Importeur van de Do Terra Alta is wijnhandel “De Coninck Wines” uit Scherpenisse.