Meester-distilleerder Filip Braeckman creëert Vlaamse gin met keizerlijk karakter

Filip Braeckman mag met recht en reden tot een van de beste meester-distilleerders van het land worden gerekend. Met respect voor de lange familiale traditie van de graanstokerij en met zijn kennis van de chemie van het distilleren, creëerde hij een uiterst evenwichtige, droge, zachte en verfrissende ‘handcrafted premium distilled gin’ die hij Baldwin’s doopte. Hiervoor gebruikt hij enkel de puurste graanalcohol, het befaamde Oudenaards brouwwater, en zijn persoonlijke en unieke infusie van 14 botanicals waaronder 3 Vlaamse kruiden: kamille, vlierbloesem en engelwortel.

Baldwin’s, Braeckman & de Tempeliers

Geïnspireerd door de lotgevallen van de Vlaamse Graaf Boudewijn IX (1172-1205), die de eerste Keizer werd van het Latijns Keizerrijk van Constantinopel, creëerde meester-distillleerder Filip Braeckman het unieke recept voor Baldwin’s Premium Distilled Gin met zowel Vlaamse als Mediterrane botanische kruiden en specerijen.

Elke fles Baldwin’s Premium Distilled Gin wordt in de familiale graanstokerij uit 1918 door Filip Braeckman eigenhandig en artisanaal vervaardigd volgens een traditioneel procede : ‘De botanische kruiden en specerijen worden 24 uur lang gemacereerd in een mengeling van pure graanalcohol en water dat uit een artesische waterlaag wordt opgepompt,’ licht de meester-distilleerder toe. ‘Daarna wordt de enkelvoudige distillatie traag en zonder haast opgestart in de indrukwekkende koperen Jacob Carl alambiek, zodat de subtiele aroma’s de alcoholdampen optimaal kunnen verrijken.’ Vertrouwend op zijn fijne neus, zijn gevoel voor temperatuurcontrole en zijn onmetelijke kennis van aromatisch rendement bepaalt Filip Braeckman nauwkeurig wanneer de middenloop of het hart van de voor- en de naloop wordt gescheiden. Na een rustperiode wordt niets anders dan het lokaal Oudenaards Brouwwater toegevoegd aan de volaromatische en zachte middenloop.

Baldwin’s Premium Distilled Gin wordt met veel zorg gebotteld in genummerde flessen op een alcoholsterkte van 46% en afgesloten met een zware stalen stop waarin het Tempelierskruis is gestanst. Met de hulp van de Tempeliers, verspreidden kruisvaarders zoals Boudewijn IX immers zowel de Arabische cultuur en wetenschap als de alchemie en de distilleerkunst over het Westen. Sindsdien kende de distillatie van medicinale elixirs of aquae vitae een groot succes in Vlaanderen.

Droog, fris, pittig & complex

Deze artisanale Vlaamse gin is met veel passie en kennis gemaakt in de traditie van de grote London Dry Gins van weleer. De neus opent fris en krokant met de prominente pittigheid van jeneverbes, ondersteund door de mollige kruidigheid van koriander en zoethout die omgeven wordt door toetsen van groene kruiden en het florale aroma van kamille, gevolgd door de zurige frisheid van citrus. De smaak is aangenaam droog met veel sinaasappelmarmelade die uitbarst in een complex van harmonieuze smaken. De afdronk zelf is warm, met een lange en elegante droogheid en een uitgebalanceerde zweem van steranijs op de achtergrond. De unieke en florale zachtheid van Baldwin’s Premium Distilled Gin komt puur of met ijs perfect tot zijn recht, terwijl zijn intrigerend frisse karakter en zijn evenwichtige droogheid de hoofdrol spelen in een verfrissende Gin & Tonic of in een gedurfde Dry Martini. Zijn pittige complexiteit voegt dan weer een nieuwe dimensie toe aan klassieke en hedendaagse cocktails.

Specificaties

Inhoud: 50cl – Alcoholpercentage: 46% – Herkomst: Belgie , Oudenaarde – Type: Premium Distilled Gin

Botanicals: 14 botanicals : Bittere Sinaasappel, Cassia, Citroenschil, Engelwortel, Jeneverbes, Kamille, Korianderzaad, Lavendel, Liswortel, Steranijs, Vanille, Vlierbloesem, Zoete Sinaasappel en Zoethout

Smaakprofiel: Complex en droog – Aanbevolen Perfect Serve: Met granaatappelpitjes

Richtprijs fles Baldwin’s Gin van 0,5 l: € 39.95. Te koop bij cavisten en op ginroom.be www.baldwinsgin.com