Mega Soeul, 4 decades

8 april – 21 mei, 2021 – Koreaans Cultureel Centrum

Het Koreaans Cultureel Centrum van Brussel, België en de Europese Unie organiseert onder leiding van de directeur KIM Jae-hwan en in samenwerking met KOFICE, een fototentoonstelling over de laatste veertig jaar in de stad Seoel, een periode van intensieve ontwikkeling, omwentelingen en historische vooruitgang, onder de titel: “Mega Seoul, 4 Decades”. Deze tentoonstelling loopt nog tot 21 mei 2021.

Aan deze tentoonstelling nemen twaalf fotografen deel van verschillende leeftijden, van grootmeesters tot gevestigde kunstenaars en veelbelovende jonge talenten: Ku Bon-chang, Kwon Sun-gwan, Keum Hye-won, Kim Ki-chan, Pak Chan-min, Bang Byeong-sang, An Se-kwon, Lee Kap-cheol, Lee Eun-jong, Ju Myeong-deok, Han-Jeong-sik, Hong Sun-tae.

Het publiek zal kunnen kennismaken met fotogetuigenissen van de laatste veertig jaar van Seoel getoond in al zijn aspecten, uit een tijd dat de Zuid-Koreaanse hoofdstad nog niet was uitgegroeid tot een ultramoderne megastad. De werken tonen ons de overgangsfasen waarin Seoul de grillen en turbulenties van de moderne en hedendaagse geschiedenis heeft doorgemaakt en zichzelf heeft doen gelden als een van de grootste wereldsteden.

Enkele van de meest markante werken zijn <Myeongdong, 1974>, <Chonrosanggyeong (Midopa warenhuizen), 1974)>, <Seoul station, 1975)> van Hong Sun-tae, <Donhwamun gate, 1972>, <Gahoedong, 1978> van Han Jeong-sik en <The lights of Wolgokdong, 1974> van An Se-kwon. Alle zeventig werken op deze tentoonstelling geven een zeer open kijk op Seoel, via diverse plaatsen die gefotografeerd zijn tijdens verschillende periodes.

De directeur van het Koreaans Cultureel Centrum van Brussel, de heer Kim Jae-hwan, legt uit wat het doel is van deze tentoonstelling: “Seoul is het kloppend hart van Zuid-Korea, een modelhoofdstad waarvan de onaflatende ontwikkeling uitstraalt op heel Zuid-Korea. Het is mijn diepste wens dat we via deze tentoonstelling het heden van Seoel zullen zien als het heden van Zuid-Korea. Een terugblik op veertig jaar geschiedenis van Seoel, zal ons duidelijk maken welke toekomst er zich aftekent.”

Een speciale gedeelte van deze tentoonstelling is gewijd aan het werk van Song Kyeong-a, een in Luxemburg gevestigde kunstenares die speciaal voor deze gelegenheid <Panorama of Seoul> maakte. In alle eenvoud maar bijzonder treffend schetst ze de sporen die de tijd heeft nagelaten in de verschillende wijken van Seoel.

 Tijdens de tentoonstelling ontdekken we niet alleen de vele facetten van het oude Seoel, maar nemen we ook een duik in de geschiedenis om te zien welke sporen er nog te vinden zijn. In samenwerking met de stad Seoel tonen we een video van de Doneui-poort (Doneuimun), een van de vier grote poorten aan de grenzen van de stad toen die de hoofdstad was van het koninkrijk Joseon, of Hanyang. De poort werd in 1915 vernietigd door de Japanse bezetter en pas honderd en vier jaar later weer opgebouwd: Het project ‘Digital restitution of the Doneui-mun gate’ maakt gebruik van augmented reality om ons deze poort te laten ontdekken.

Tijdens de duur van de tentoonstelling “Mega Seoul, 4 decennia” worden er ook lezingen gegeven over Seoel, de hoofdstad van de Zuid-Korea. In samenwerking met KU Leuven zullen online webinars worden gehouden onder de titel ‘Seoul, the soul of Asia’ waarin verschillende aspecten worden belicht: literatuur, filosofie en architectuur.

De tentoonstelling ‘Mega Seoul, 4 Decades’ vindt plaats in de tentoonstellingsruimte van het Koreaans Cultureel Centrum te Brussel.

Illustraties : The light of Wolgok-dong 2005> by AHN Sekwon – Myung-dong 1974>