Michelingids België – Luxenburg 2015: eenvoud siert.

De selectie van de MICHELIN gids België en Luxemburg 2015 bewijst dat de no-nonsense productkeuken springlevend is. De elf restaurants die één ster krijgen, laten u genereus genieten.

Een uiterst bewerkte spektakelkeuken, in de vorm van ware schilderijtjes waarin het product nog amper herkenbaar is. Dat deze omschrijving van toepassing is op alle restaurants die in de MICHELIN gids staan, is fout. Als editie 2015 één zaak duidelijk maakt, dan is het wel dat eenvoud siert. “Er wordt terug gekozen om uitmuntende producten voor zich te laten spreken zonder onnodige bewerkingen, de chefs gaan voor generositeit en rijke smaken zonder al teveel poespas. Kortom: ze gaan back to basics”, stelt Michael ELLIS, Internationaal Directeur MICHELIN gids.

Het product laten excelleren en fantastische smaken creëren, op dat vlak springen er in België drie restaurants uit. De Karmeliet (Brugge), Hof van Cleve (Kruishoutem) en Hertog Jan (Zedelgem) behouden hun drie sterren en blijven meedraaien met de wereldtop. Hertog Jan zette met de verhuis naar zijn prachtig verbouwde hoeve een stap vooruit. Hier wordt pas echt duidelijk hoe belangrijk zelfgekweekte groenten zijn in de keuken van chef De Mangeleer.

In deze 59ste editie van de MICHELIN gids België en Luxemburg krijgen tien Belgische restaurants (vier in Wallonië, drie in Brussel en drie in Vlaanderen) voor het eerst een Michelin ster. Opvallend is dat twee zaken die jarenlang fier de stempel van Bib Gourmand droegen, nu een ster krijgen toegewezen dankzij de vooruitgang die ze hebben geboekt. Philippe Meyers (Braine-l’Alleud) en Les Pieds dans le Plat (Marenne) zijn restaurants waar de klassieke keuken met vakmanschap onder handen wordt genomen. Men krijgt hier lekker eten voor een prijs-kwaliteitverhouding die gewoonweg fantastisch is. Ook de rijke brasseriekeuken van Héliport Brasserie (Luik) en de eigentijdse smaakvariaties van Aux Petits Oignons (Jodoigne- Geldenaken) laten hun gasten genereus genieten.

In Brussel vindt men restaurants die op dezelfde lijn zitten. Zo is Le Pigeon Noir (Ukkel) een prachtvoorbeeld van hoe heerlijk traditionele bereidingen kunnen zijn. Hun bourgondische keuken wordt zonder pretentie bereid en levert fantastische smaken op. Le Monde est Petit (Etterbeek) mengt dan weer lokale lekkernijen met producten uit verre windstreken, Da Mimmo (Sint-Lambrechts-Woluwe) bewijst nog maar eens hoe lekker de pure Italiaanse keuken is.

Hét langverwachte culinaire event van het jaar 2014 was uiteraard de opening van The Jane (Antwerpen), de imposante kapel die chefs Sergio Herman en Nick Bril hebben omgetoverd tot een trendy hotspot. Zij lossen de verwachtingen in met hun weldoordachte, lichte gerechten die een sensationele smaakharmonie opleveren. Die vindt u ook in Gent, een stad die op gastronomisch vlak maar blijft groeien. Nieuw aan de Gentse sterrenhemel is Publiek. Met Olly Ceulenaere staat er een bekende chef in de keuken, maar de echte vedetten zijn de producten. Een (h)eerlijke keuken voor fantastische prijzen! Iets verderop, in Lochristi, biedt D’Oude Pastorie dan weer lichte creaties doorspekt met fantastische, herkenbare smaken.

In het Groothertogdom Luxemburg wordt één restaurant beloond met een Michelin ster: La Cristallerie (Luxemburg stad). Ook hier wordt de traditionele keuken geëerd met fijne smaken en heerlijke creaties.

Deze gids beloont eveneens 159 Bib Gourmand restaurants (in de gids aangeduid  met hun geëigend symbool). De stempel van de Bib Gourmand prijkt op steeds meer restaurants. Het concept van een keuzemenu onder de 37 euro, ongeacht de kookstijl, maar steeds met seizoengebonden producten in de hoofdrol is uitgegroeid tot een begrip. Dat bewijzen de cijfers: dit jaar zijn er maar liefst 34 nieuwkomers!

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2015 is te koop vanaf 27 november voor de prijs van € 21,95 in België en € 21,33 in GH Luxemburg. In deze 59ste editie vindt u 1742 adressen, namelijk 667 hotels (waaronder 129 gastkamers) en 1075 restaurants waaronder: 137 sterrenrestaurants, 3 drie-sterrenrestaurants, 17 twee-sterrenrestaurants en 117 restaurants met één ster waarvan 11 nieuwe. In de gids werden ook 159 Bib Gourmand restaurants opgenomen, waarvan 34 nieuwe.

De MICHELIN gids blijft een internationale standaard voor de gastronomie dankzij zijn homogeen en rigoureus selectiesysteem dat in 24 landen wordt toegepast. Alle bedrijven die in de gids worden opgenomen, zijn geselecteerd door de bekende Michelin inspecteurs. Zij doorkruisen België en GH Luxemburg om deze verfijnde selectie af te kunnen leveren en gaan steeds op een anoniemere, onafhankelijke manier te werk. De strenge opleiding die de inspecteurs volgen, leert hen dezelfde methodes aan die al tientallen jaren worden toegepast over heel de wereld. Zo wordt een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau verzekerd. Om hun objectiviteit te garanderen, betalen de inspecteurs altijd hun rekening. Wat op het bord verschijnt, is wat telt.

De inspecteurs steunen op vijf elementen, die door Michelin zijn bepaald, om de kwaliteit van een restaurant vast te stellen: de kwaliteit van de producten, de kunde van de chef, de persoonlijkheid van de keuken, de prijs-kwaliteitverhouding en de regelmaat, zowel in tijd als doorheen het menu. Deze objectieve criteria worden gerespecteerd door al de inspecteurs van de MICHELIN gids, of ze nu werkzaam zijn in Japan, de Verenigde Staten, China of Europa. Doordat ze over heel de wereld worden gebruikt, garanderen ze een homogene selectie. Waar u ook bent, een ster heeft overal dezelfde waarde, zowel in Parijs, New York, Amsterdam als Tokyo.