Michelingids Frankrijk 2014: opvolging verzekerd

Vanaf 28 februari is de nieuwe Michelingids Frankrijk 2014 beschikbaar in de diverse verkooppunten. Deze gids bevat ruim 8860 hotels en restaurants waaronder 492 nieuwe sterrenrestaurants, en illustreert bovendien in ruime mate de kracht van de aanrukkende jonge generatie chefs.

Uitschieter hierbij is chef Arnaud Lallement van restaurant L’Assiette Champenoise in Reims die zijn derde ster verovert. Bij de 2-sterren restaurants noteren we 6 nieuwkomers. Het nieuwe dynamisme van de Franse gastronomie vinden we terug in 57 etablissementen die hun eerste ster veroverden. De jonge generatie is opmerkelijk aanwezig, 7 van deze nieuwkomers zijn immers jonger dan 30, onder hen Oscar Garcia, chef van restaurant La Table d’Uzes in  die amper 25 lentes telt. Onder de nieuwkomers eveneens Piet Huysentruyt die met zijn restaurant Likoké in Les Vans de Franse selectieheren duidelijk wist te begeesteren. Zijn inspanningen om gezonde alledaagse voeding te combineren met creativiteit en inventiviteit wordt gelauwerd. Piet was in België titularis van een Michelinster tot in 2003. Ook bemoedigend nieuws voor chef Wout Bru die met zijn restaurant Maison Bru in Eygalières zijn ster behield. Belgische chefs zijn in Frankrijk bezitten duidelijk een medailleniveau.

De Franse selectieheren noteerden anderzijds forse inspanningen om de prijzen betaalbaar te houden zonder aan kwaliteit in te leveren. Maar liefst 115 sterrenzaken bieden een menu aan van maximum 30€. Florent Ladeyn van restaurant l’Auberge du Vert Mont in Boeschepe, Frans Vlaanderen, verzorgt in het familierestaurant een menu aan 21€. Ook Lloyd Tropeano, restaurant Le Bistrot de Lagarde in Lagarde-d’Apt verzorgt een subtiel, smaakvol en gastronomisch menu voor amper een 20-tal euros!

De Michelingids Frankrijk kost 24.90€ en bevat netgeteld 8768 horecazaken waarvan 447 hotels en gastenkamers en 4384 restaurants. Hierin zitten 27 restaurants met 3 sterren, één nieuw, 79 restaurants met 2 sterren waarvan 6 nieuwe en 504 restaurants met 1-ster, (57 nieuwe), evenals 651 restaurants met een BIB-gourmand, deze categorie telt 110 nieuwkomers.

Gelijktijdig met de Michelingids Frankrijk wordt ook de Michelingids 2014 Parijs gepubliceerd, deze kost 15.90€, en repertorieert 608 restaurants waarvan maar liefst 66 nieuwkomers.