Moeizaam herstel voor luchthaven Antwerpen

In de maand augustus reisden 12.415 passagiers via de regionale luchthaven van Antwerpen. Dit is een stijging van 10,6% in vergelijking met de cijfers van juli 2020.

Het aantal passagiers daalde met 62,8% in vergelijking met de 33.379 passagiers die Luchthaven Antwerpen vorig jaar in augustus 2019 mocht verwelkomen. Het herstel werd afgelopen maand vertraagd doordat het coronavirus terug in sterkte won en het aantal besmettingen bijgevolg opnieuw steeg. Deze factor zorgde ervoor dat mensen minder gingen reizen. Bovendien nam het aantal besmettingen ook in het buitenland verder toe waardoor enkele bestemmingen van TUI fly zoals Ibiza, Palma en Split rode zones werden voor de Belgen. Bijgevolg werden deze vluchten geannuleerd tot en met 22 september 2020. In de laatste week van augustus zette luchtvaartmaatschappij TUI fly enkele lege toestellen in om zo reizigers te repatriëren die nog op vakantie waren op deze bestemmingen.

We zagen tevens het aantal bewegingen op de luchthaven afnemen met 22%. Hier zien we niet enkel een daling van het aantal lijnvluchten maar tevens een daling van het aantal zakenvluchten ten opzichte van augustus 2019.

Air Antwerp heeft de heropstart van de vluchten naar Londen City vertraagd tot 14 september 2020. Vanaf dan zal de luchtvaartmaatschappij vier keer per week Antwerpen en Londen verbinden.

We verwachten dat het verdere herstel even moeizaam zal blijven verlopen en erg afhankelijk zal zijn van het reisgedrag van mensen alsook van de evolutie van COVID-19.