Mogelijke bedrijfshervatting BSCA begin juni

De actuele gezondheidscrisis heeft Brussels South Charleroi Airport ertoe gedwongen om zijn activiteiten tijdelijk op te schorten. De luchthaven is sinds 24 maart gesloten voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen en wordt geconfronteerd met een ongekende situatie die een diepgaande en voortdurende studie van de situatie vereist om de hervatting van de activiteiten zo goed mogelijk voor te bereiden. In overeenstemming met de aanbevelingen van de federale regering, in functie van de evolutie van de situatie op internationaal niveau en rekening houdend met de informatie die we van de luchtvaartmaatschappijen hebben ontvangen, wordt de mogelijke hervatting van de bedrijfsactiviteiten van Brussels South Charleroi Airport voor begin juni 2020 geschat.

De huidige crisis treft de luchtvaartsector met volle kracht. Geen enkele speler wordt gespaard en veel luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld hebben hun vloot gedeeltelijk of zelfs helemaal aan de grond gehouden. Dit is niet zonder gevolgen voor de luchthavens waarvan de activiteiten ernstig worden getroffen. Wegens de daling van zijn activiteit en de tijdelijke opschorting van de vluchten van/naar Brussels South Charleroi Airport heeft de luchthaven besloten om al zijn bedrijfsactiviteiten op te schorten.

Momenteel verbiedt het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken alle niet-essentiële reizen naar het buitenland. Dit verbod zal later worden geëvalueerd door de Nationale Veiligheidsraad. Brussels South Charleroi Airport staat ook permanent in contact met de luchtvaartmaatschappijen die actief zijn op zijn tarmac om de hervatting van zijn activiteiten voor te bereiden. Op basis van alle bovengenoemde factoren en rekening houdend met de complexiteit van de huidige situatie schat de luchthaven momenteel dat een gedeeltelijke hervatting van zijn bedrijfsactiviteiten vanaf begin juni 2020 mogelijk zou moeten zijn. De definitieve datum van de heropening van de infrastructuren van BSCA voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen zal op een latere tijdstip moeten worden bevestigd in functie van de evolutie van de situatie en in overleg met de de verschillende partijen. De hervatting zal gedeeltelijk en progressief zijn, rekening houdend met de opening van de grenzen van de landen met bestemmingen vanuit Brussels South Charleroi Airport en hun toegangsvoorwaarden en -beperkingen.

Tot de officiële bekrachtiging van de datum voor de hervatting van de activiteiten zullen enkel de medische vluchten, officiële staatsvluchten en onderhoudsvluchten worden uitgevoerd.

De luchthaven van Brussels South Charleroi Airport draagt gezondheid hoog in het vaandel en zal daarom de nodige gezondheidsmaatregelen treffen om de veiligheid van zijn personeel en gebruikers te garanderen.