Monmousseau Cuvée J.M.

Verankerd in de wijngaarden van Touraine sinds 1886, beschikken de wijnen Monmousseau over een rijke ervaring en maken ze deel uit van de historische ‘bubbels’ van de Loirestreek.

Het is Justin Marcel (J.M.) neef van de stichter Alcide Monmousseau die wanneer hij in 1919 aan het roer komt, de ‘méthode traditionnelle’ in de wijnkelders invoert en meteen erkenning krijgt voor zijn karaktervolle premiumwijnen. De kwaliteit van de wijnen begeestert zelfs koninklijke families en de wijn is decennia lang eregast van de Scandinavische vorstenhuizen.

Het domein Monmousseau wordt teruggevonden in Montrichard, een middeleeuws stadje op de noordelijke oever van de Cher, een stadje dat ‘l’art de vivre à la française’ uitstraalt en kenmerkt. De wijngaarden van de Touraine genieten van diverse steensoorten en residuen in de ondergrond waardoor meerdere teelten mogelijk worden. Vooral de Chenin Blanc en Cabernet Franc of Cot (Malbec) zorgen voor een mooie frisheid en diversiteit binnen de wijnen van Monmousseau. De regio geniet bovendien van een semi-continentaal klimaat zonder al te strenge winters.

De wijnen Monmousseau cuvée J.M. genieten van een nieuwe mantel, het etiket kreeg een hedendaags design en meer uitstraling. Hier springen zowel het logo, de benaming als de notitie ‘méthode traditionnelle’ in het oog, terwijl de blauwe achtergrond zowel karakter als historische banden oproept.

De wijnkelders van de Val de Loire, meermaals uitgehouwen in de rotsen, hebben een directe binding met de prestigieuze kastelen van de Loire die hen omringen. Deze gebouwen, opgetrokken in de typische tufsteen, bieden memorabele getuigenissen van een enorme culturele bloei en zorgen voor een spetterend samengaan doorheen de geschiedenis. La Maison Monmousseau neemt met zijn kelders, die een artistiek kader vormen, deel aan een nieuw oenotoeristisch project dat de Val de Loire vanaf 28 april lanceert. De ingeschreven kastelen, kelders en terroirs, die deel uitmaken van het karaktervolle troglodytique patrimonium, bieden samen met stadje Montrichard een nieuwe toeristische aantrekkingspool met het kasteel van Chenonceau als bevoorrechte getuige.

Op de proeftafel:

Monmousseau Cuvée J.M. blanc:

Melange van 70% Chenin, 20% Chardonnay en 10% Orbois blanc die in een eindfase gedurende 24 maand in de ondergrondse kelders rijpt.

Geeft in het glas een lichtgele kleur, mooi briljant met zeer fijne lustige bubbels. In de neus krijgt men onmiddellijk een grote frisheid die wordt aangewakkerd door witte acaciabloem met toetsen van gegrilde amandel en accenten van menthol en brioche. In de mond krijgen we een mooi evenwicht tussen finesse en elegantie met leuke aromatische rondingen van de Chenin. Er ontluiken eveneens toetsen van het vlees van wit fruit die in een lange afdronk uitmonden, deze gaat gepaard met een leuke mineraliteit en accenten van ijzerkruid.

Deze wijn is een mooi aperitief, maar past evenzeer bij oesters en st jacobsvruchten en kan ook het dessert van chocoladetaart een mooi extraatje bieden.

Monmousseau Cuvée J.M. rosé:

Melange van 70% Cabernet Franc en 30% Pinot Noir, Pinneau d’Aunis en Gamay, de eindrijping in de ondergrondse kelders bedraagt 18 maand.

In het glas een mantel van delicate roze kleur met zeer fijne bubbels. In de neus een opmerkelijke frisheid met duidelijke toetsen van rood fruit zoals bosaardbei, kers en framboos. Licht kruidig door de toetsen van zwarte peper, maar ook accenten van blonde honig, peperkoek en linde. In de mond ontwikkelt zicht een aromatische volle frisheid met mooie textuur en subtiele toetsen van zwarte peper. Gezellige afdronk.

Ook deze wijn is een mooi aperitief, maar past evenzeer bij kruidige tapas, een thaïse keuken of wit van kip met curry en fruit. Na de maaltijd is hij een uitmuntende compagnon bij kaastaart of een sabayon van citrusfruit.

Deze wijnen worden ingevoerd door wijnhuis Barik in Vilvoorde en kosten TTC kelders Monmousseau 7.55€