Mosselseizoen start extra vroeg op 29 juni

Tevredenheid over kwaliteit bij eerste bemonstering Zeeuwse bodemcultuurmosselen

 

Op 29 juni start het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Dat besliste de mosselhandel gisteren tijdens de bemonstering op de Nederlandse Mosselveiling in Yerseke. Het Zeeuwse goud mag hierdoor opvallend vroeg worden aangevoerd, waardoor het seizoen ook bijzonder vlug start. “Een combinatie van een zonnig voorjaar en veel regen heeft voor een lekkere vlezige mossel gezorgd”, aldus de mosselkwekers.

De mosselkwekers brachten hun monsters naar de veiling. Handelaren beoordeelden de kwaliteit van de bodemcultuurmossel die op dit moment in de percelen in de Waddenzee en Oosterschelde ligt. Hun unanieme oordeel? De grootte van de schelp, het percentage vleesgewicht en de kleur zijn van prima kwaliteit om het seizoen te beginnen. De komende week krijgen de mosselen de tijd zich zandvrij te spoelen op de zogenoemde verwaterpercelen in de Oosterschelde, waarna de voorraden worden klaargemaakt voor verzending naar restaurants, supermarkten en viswinkels in België en Nederland. Vanaf 29 juni zijn de Zeeuwse mosselen dan overal verkrijgbaar.

Vooral in België wordt reikhalzend uitgekeken naar de komst van de Zeeuwse lekkernij. Mosselen zitten er verankerd in de eetcultuur en worden gezien als een nationaal product. Vanaf volgend weekend zullen de bodemcultuurmosselen dan ook overal beschikbaar zijn. In Nederland is de afzet ook groeiend, maar daar ligt de piek in de afzet later in het seizoen rond september.

De 88 mosselkwekers – met productiegebieden in de Waddenzee en Oosterschelde – hebben het afgelopen seizoen 57 miljoen kilo aangevoerd. Op die productiesites doet de mossel er twee tot drie jaar over om consumptierijp te zijn. Vervolgens worden ze bij één van de 12 mosselbedrijven verwerkt en verpakt.

Het mosselseizoen duurt negen maanden en loopt dus tot april 2017.