Must-have keukenmateriaal voor jouw culinaire ontplooiing

Een kookopleiding kan een heel mooie en nuttige ervaring zijn, maar smaak blijft uniek. De beste ontdekkingen blijven komen van experimenten en er achter komen wat werkt voor jou en je omgeving. Een serieuze blokkade op jouw creatief spel met voedsel kan het tekort zijn aan gepast gereedschap. Als je zin hebt om aan de slag te gaan of te weten te komen wat je mist in je keuken, lees dan zeker verder.

Ode aan kwaliteit en de messenslijper

Over de waarde van goede messen en pannen in de keuken is er geen discussie mogelijk. Een scherp en duurzaam mes is broodnodig in elke keuken. Kies voor eentje van hoge kwaliteit dat gemaakt is van roestvrij staal. Investeer daarnaast in een keramische en scherpe slijpsteen. Messen scherp houden is de beste manier om hun levensduur te vergroten. Hoe vaak dit moet worden gedaan hangt af van hoeveel je ze gebruikt en waarvoor. Koks die elke dag dezelfde messen gebruiken zullen die ongeveer een keer per week slijpen. Ervaren koks zweren bij slijpsteen, maar als dat te uitdagend voelt kan je een messenslijper in huis halen. Verder is het een noodzaak om een set kwalitatieve pannen in je keuken te hebben. Tip: pannen die gemaakt zijn van duurzame materialen zoals gietijzer passen op interieurgebied ook in een industriële keuken. Als dit jouw design van keuken is kan je dus de ruimte besparen door ze op een houten plank uit te stallen. Deze pannen zijn ook veelzijdig, aangezien ze geschikt zijn voor verschillende soorten koken zoals stomen, roerbakken en aanbraden.

Ingebouwd in je keuken

Elke eigentijdse keuken heeft een goede oven en ijskast. Als jij echt van verschillende soorten koken houdt kan je best een oven in huis halen die meerdere functies heeft. Zo bestaan er combi-stoofovens die kunnen grillen, bakken, stomen, braden en zelfs sous-vide koken, waar echte koks van houden. Dat kan een echte meerwaarde zijn in je keuken, want sous-vide kan het echte verschil maken bij het behoud van voedingsstoffen en een zachte, sappige textuur. Volgens deze methode wordt voedsel vacuüm gepakt en in een waterbad gekookt op een nauwkeurig geregelde temperatuur, zodat het op een constante temperatuur wordt gekookt.

Investeer als laatste in een goede koelkast, die past bij je behoeften en budget. Dat is niet onbelangrijk, want het heeft ook effect op de duurzaamheid. De grootte van de koelkast is namelijk bepalend voor de energie-efficiëntie. Denk dus wijs na over welk model bij jou past.