Nederlands oesterseizoen 2014-2015 officieel geopend

Maandag 8 september 2014 werd het oesterseizoen in Nederland officieel geopend en worden de creuses of Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas) en de platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. De officiële opening gebeurde door het overhandigen van de oesters uit de eerste ‘sleep’ van de Bru11 aan burgemeester Grotenboer-Dubbelman van Goeree-Overflakkee en aan locoburgemeester Van Burg van Schouwen-Duiveland, dit op de Grevelingen, waar voornamelijk de platte Oesters gekweekt worden. Voorzitter Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging: “Het belooft een goed jaar te worden en we kunnen vanaf nu genieten van de platte oesters uit de Grevelingen, de Rolls-Royce onder de oesters.”

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De platte  en Zeeuwse oesters (of creuses) worden gevist met behulp van een ‘kor’. Dit is een speciaal net dat de oesters van de bodem afschept. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij heeft sinds februari 2013 het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen, een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis /de oester afkomstig is van een gecertificeerde bron. De hele week staat in het teken van duurzame en verantwoorde vis, “Bewuste Visweek” is een initiatief dat gezamenlijk door MSC, ASC (Aquaculture Stewardship Council) en het Wereld Natuur Fonds voor het tweede jaar georganiseerd wordt.

In de loop der jaren zijn mensen met bijzondere verdiensten voor de oester opgenomen in het Gilde van de Vergulde Oester. Na de tocht over de Grevelingen ten behoeve van de opening van het Oesterseizoen werden dit jaar vier nieuwe leden geïntroniseerd in het Gilde: Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman; Jonkheer R. Boddaert, ex Nederlands top voetballer, Bennie Wijnstekers en Jacob Jan Boerma, chef van het met 3 Michelinsterren bekroonde restaurant De Leest.

Het eerste vaatje platte oesters op Zeeuwse bodem werd geveild ten bate van de Stichting “Vrienden van Siem” voor een knutselruimte voor kankerpatiëntjes in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en een zelfde ruimte in het ziekenhuis van Knokke. De veiling werd geleid door veilingmeester Dominique Dequelle en stond onder toeziend oog van notaris Robert Zonnevylle. In totaal is € 6.300,- opgehaald, een fantastisch mooi resultaat. Uiteindelijk was het de firma Reedijk Banden uit Strijen (Zuid-Holland) die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste vaatje platte Zeeuwse oesters van 2014.

Week van de Goereese Vis

Nieuw dit jaar is de Week van de Goereese Vis, waarmee alle zeevruchten van rond het eiland Goeree-Overflakkee gepromoot worden. De officiële aftrap van deze speciale week werd gegeven door burgemeester Grootenboer-Dubbeldam in Ouddorp in aanwezigheid van alle gasten van de Nederlandse Oestervereniging en veel lokale ondernemers. Zij overhandigde het eerste vaatje platte oesters op Goereese bodem aan Jeffrey Stolp, chefkok van Fletcher Hotel Duinzicht in Ouddorp.