Nieuw in Gent: Ohne, verpakkingsarm winkelen zonder meer

Begin mei 2015 verwelkomt Gent de eerste verpakkingsarme winkel als alternatief voor de overdadige verpakkingscultuur. Vijf jonge Gentenaars slaan de handen in elkaar en presenteren u vol ongeduld ‘Ohne’, een nieuw ecologisch winkelconcept waarbij afvalarme, korte keten en biologische producten zich een weg naar de duurzame consument baant.

Ohne is de eerste winkel in Gent die dagdagelijkse verbruiksproducten aanbiedt op een afvalarme manier. Het nieuwe concept wilt consumenten moeiteloos over de streep halen om hun koopgewoontes aan te passen naar een meer bewust koopgedrag. Ohne vraagt dan ook aan de consument om zelf herbruikbare potten of zakken mee te brengen naar de winkel en deze te vullen naar hartenlust.

Hoe werkt het? Ga naar de winkel met je eigen potten of zakken. Weeg  die aan de ingang, hiervoor krijg je in ruil een gewichtcode. Vul je potten en zakken met de producten die je wenst. Aan de kassa wordt het geheel gewogen en het gewicht van je recipiënt afgetrokken.

Ohne steunt daarbij op drie pijlers: afvalarm, korte keten en biologisch. Een half jaar lang hebben vijf Gentenaars intensief het nieuwe concept uitgewerkt. Al snel hadden zij door dat wanneer zij zich enkel zouden focussen op zero-waste om die verpakkingsoverdaad aan te pakken, hun doel voorbij zou schieten. Daarom zet Ohne niet enkel in op bulk en afvalarme producten, maar speelt zij ook sterk in op de korte keten. Daar wordt de grootste ecologische winst gemaakt. Door goederen lokaal te produceren en consumeren, spaar je veel transportkilometers uit en maak je daarnaast ook die enorme verpakkingscyclus overbodig.

Omdat Ohne echt het verschil wenst te maken, zet zij in op dagelijkse verbruiksgoederen met in de eerste plaats voeding, maar daarnaast ook onderhouds- en verzorgingsproducten. Je vindt er een mix van verse producten en droogvoeding met voorrang voor seizoensgebonden en lokale producten.

Daarnaast is er ook een assortiment aan duurzame en recycleerbare verbruiksartikelen die het dagelijkse leven aangenaam, maar vooral groener maken. Ohne is steeds op zoek naar lokale producenten uit de vier uithoeken van Gent om het aanbod in de winkel zo breed mogelijk te maken. Contact opnemen is mogelijk via: info@ohne.be – Ohne – Steendam 59 – 9000 Gent