Nieuwe expo: Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij

Duik in het vissersverleden dankzij een wervelende tentoonstelling in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum. Naar aanleiding van het 500-jarig bestaan van de Vlaamse visserijsector gaat deze zomer de expo ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ van start in het NAVIGO-Nationaal visserijmuseum. De expo vertelt het verhaal van de Vlaamse visserij van de late middeleeuwen tot nu en neemt de bezoeker mee op een reis doorheen het verleden.

De zee als broodwinning: Voor de expo ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ sloeg het NAVIGO-museum de handen in elkaar met het Museum aan de Stroom (MAS), het Abdijmuseum Ten Duinen en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).  Die samenwerking van grote spelers binnen het museumdomein maakt het mogelijk een uitgebreid overzicht te geven van de geschiedenis van de Vlaamse Visserijsector.

De expo neemt de bezoeker mee op een reis doorheen het verleden. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw bepaalde de visserij immers het beeld van de Vlaamse kust.  In de havens domineerden de silhouetten van vissersschepen het zeezicht. De kades werden bevolkt door leurende vissersvrouwen en er waren meer visserscafeetjes dan ijssalons. De zee was toen immers geen ontspanning, wel een bron van voedsel, economische ontwikkeling en culturele identiteit.

Schatten uit het visserijverleden: ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse visserij’ stelt verschillende zestiende-eeuwse kunstwerken en een uitgebreide selectie schatten uit de scheepvaartcollectie van het MAS, het Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO-museum tentoon. Verschillende objecten worden eenmalig uit de museumdepots gehaald om het roemrijke verleden van de visserij te verhalen.

Deze keer ligt de klemtoon niet op de vissers, maar vertellen de tentoongestelde objecten de verhalen van de vloot, de vistechnieken, de vangsten en visgronden en de economische en politieke context waarin de vissers zich moesten bewegen.  Zonder het vroege verleden te vergeten, vertelt de expositie een intrigerend verhaal over de ups en de downs van een bijna onbekende wereld: het leven op zee.

Praktisch: Expo ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ – Van zondag 1 juli t.e.m. zondag 6 januari 2019, bezoek inbegrepen in toegangsticket museum,    elke zaterdag om 16 u gratis rondleiding. www.navigomuseum.be

Publicatie: Bij de expo hoort de gelijknamige publicatie ‘Vissen in het verleden 500 jaar Vlaamse zeevisserij’, met bijdrages van Ann-Katrien Lescrauwaet (VLIZ), Ruth Pirlet (NAVIGO-museum) & Jan Parmentier (MAS). Formaat: 24.5 x 20.3 cm, 288 bladzijden, hardcover, verkoopsprijs € 35.95. ISBN: 978 94 9267 746 4