Nieuwe innovatieve Peljesac brug in Kroatië

De Dubrovnik-regio is nu met de rest van het land verbonden. Op 26 juli is de nieuwe Pelješac-brug ingehuldigd. De tuibrug is 2,4 kilometer lang, 21 meter breed en 55 meter hoog. Met deze brug, die van Kormana op het noordelijke vasteland naar het schiereiland Pelješac loopt, wordt elke grensovergang met Bosnië en Herzegovina vermeden en is de Dubrovnik-regio nu verbonden met de rest van het land. Dankzij de speciaal aangelegde wegen, viaducten en tunnels van en naar de brug is de reis naar Dubrovnik aanzienlijk ingekort.

De Pelješac-brug werd ontworpen door de Sloveense bouwkundig ingenieur Marjan Pipenbaher. Hij vertelt over zijn levenswerk: “Deze brug is een megastructuur, niet alleen vanwege zijn omvang en lengte. Hij is gebouwd in een gebied waar grote problemen waren met de funderingen, in het seismische gebied van Zuid-Dalmatië, Montenegro en Albanië waar vaak aardbevingen voorkomen. Ten tweede staat de brug op een plek waar er flinke stormen en harde winden zijn. Met dit alles moest rekening worden gehouden tijdens de bouw, maar dat hebben we opgelost met een innovatief concept.” Hij voegt eraan toe dat het één van de meest veeleisende bruggen ter wereld is: “Het behoort tot de vijf grootste en meest veeleisende bruggen in Europa die sinds het begin van de eeuw zijn gebouwd. Het zijn allemaal hoogtechnologische bruggen van meer dan 2 km lang.”

Kristjan Staničić, directeur van de Kroatische Tourist Board: “De bouw van de Pelješac-brug is één van de belangrijkste strategische projecten in de geschiedenis van Kroatië. De bouw ervan heeft het zuiden van Kroatië met de rest van het land verbonden! Dit betekent een nog betere verkeersontsluiting van Dubrovnik, onze toeristische parel en één van de populairste Kroatische bestemmingen, en van het hele schiereiland Pelješac. Reizen door dit deel van het land zal voortaan veel praktischer en aangenamer zijn. We zijn er ook trots op dat de brug, met zijn complexe en unieke ontwerp, het uitzicht op de baai van Maloston op een interessante manier heeft veranderd.”