Nieuws uit Kroatië

In Kroatië zijn de voorbereidingen voor het toeristische seizoen in volle gang, waarmee Kroatië niets aan het toeval over laat om de naleving van de gezondheids- en veiligheidsprotocollen te garanderen. Tegelijkertijd wordt de toegang voor toeristen tot Kroatië, één van de meest populaire bestemmingen in het Middellandse Zeegebied, vergemakkelijkt en wordt met de komst van nieuwe vluchten de bereikbaarheid van de populaire toeristische bestemming nog beter.

Nieuwe vluchten van en naar Kroatië met Ryanair vanaf België en Nederland

Ryanair vliegt vanaf zomer 2021 van Brussel Charleroi naar de Kroatische hoofdstad Zagreb en vanaf Eindhoven en Maastricht naar de toeristische bestemming Zadar. Naast de vluchten naar Zadar en Pula, vliegt vanaf begin juni 2021 de lowcost carrier Ryanair 2x per week, op woensdag en zondag, vanaf Brussel Charleroi naar de hoofdstad van Kroatië, Zagreb. Vanaf september komt daar nog een vlucht bij op de vrijdag.   Van begin juli 2021 tot en met oktober 2021 vliegt de Ierse prijsvechter tussen Maastricht en Zadar op maandag en vrijdag, en vanaf Eindhoven naar Zadar op donderdag en zondag.

Digitaal systeem voor Nautische toeristenbelasting

In juli 2020 heeft het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme een online portaal ontwikkeld om het proces van het innen van de vaste toeristenbelasting in de nautische sector te digitaliseren. Door middel van dit portaal wordt het betalen van de belasting eenvoudiger en tevens zijn er minder fysieke bezoeken nodig aan de havenkantoren. Momenteel is het portaal beschikbaar in het Engels, Duits en Italiaans. In de toekomst wordt het portaal nog in andere talen beschikbaar. De link naar het portaal is https://nautika.evisitor.hr

COVID-19 update

Vaccinaties voor toeristische sector

De minister van Toerisme en Sport, Nikolina Brnjac, heeft bekend gemaakt dat medio april wordt gestart met het vaccineren van 70.000 mensen die direct werkzaam zijn in de toeristische sector. Deze vaccinaties moeten aan het begin van het toeristische seizoen voltooid zijn.

Momenteel zijn er 28 testcentra in Kroatië die RT-PCR-analyse uitvoeren van verzamelde monsters op COVID-19. Naast de start van de vaccinatie van medewerkers die werkzaam zijn in het toerisme, komen er voor gasten die verblijven op toeristische locaties, bijvoorbeeld in hotels, campings, jachthavens etc. aanvullende mogelijkheden waar zij zich eenvoudig kunnen laten testen.

 

“Kroatië is één van de eerste landen die begint met het vaccineren van werknemers in de toeristische sector. Dit is uitermate belangrijk voor Kroatië om ons nog sterker te positioneren als een veilige reisbestemming. Naast het project ‘Veilig verblijf in Kroatië’ is dit een extra garantie voor toeristen dat Kroatië voldoet aan alle eisen voor een veilige vakantie voor iedere gast die ons land als reisbestemming kiest ”, aldus minister Brnjac.

Versoepelingen inreisvoorwaarden

Vanaf 1 april heeft de Kroatische overheid het eenvoudiger gemaakt voor toeristen om het land te bezoeken. Gevaccineerde toeristen, toeristen die hersteld zijn van een COVID-19-infectie of die een negatieve PCR-test of antigeentest tonen, kunnen naar Kroatië reizen.

Om Kroatië binnen te komen, moeten buitenlandse toeristen afkomstig uit de Europese Unie vanaf 1 april 2021 een negatieve PCR-test of snelle antigeentest overleggen, die minder dan 48 uur oud is. Mensen die in de afgelopen zes maanden besmet zijn geraakt met en hersteld zijn van COVID-19, evenals degenen die zijn gevaccineerd, zijn vrijgesteld van de verplichting om een negatieve PCR-test te overleggen en kunnen Kroatië binnenkomen. Toeristen die aankomen met de resultaten van een antigeentest en langer dan 10 dagen in Kroatië verblijven, moeten echter binnen 10 dagen na aankomst opnieuw testen. Kinderen jonger dan 7 jaar die vergezeld worden door hun ouders of wettelijke vertegenwoordiger die voldoen aan de voorwaarden voor toegang tot Kroatië, zijn vrijgesteld van de testplicht.

Reis veilig met het nationale veiligheidslabel ‘Safe Stay in Croatia’

Bij aankomst kunnen toeristen genieten van een rustig verblijf dankzij de invoering van het ‘Safe Stay in Croatia’-label, dat strikte naleving van alle gezondheidsmaatregelen die door de overheid worden aanbevolen, garandeert. Op de website https://www.croatia.hr/nl-NL/coronavirus-2019-ncov-q-and-a- kunnen reizigers up-to-date informatie vinden over de huidige toegangsprocedures.

Naast de aangekondigde en vereenvoudigde toelatingseisen, overweegt het ministerie van Toerisme en Sport, in samenwerking met regionale toeristenbureaus en het Kroatische Instituut voor Volksgezondheid, een procedure waarmee toeristen snel antigeentesten en PCR-tests kunnen uitvoeren in toeristische bestemmingen. Op de website die gewijd is aan het label “Veilig verblijf in Kroatië” kunnen professionals in de sector alle informatie vinden over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan.

Voor meer informatie over Kroatie: https://croatia.hr/nl-NL