Noma opnieuw ‘s werelds beste restaurant

 

Vorig jaar moest restaurant Noma tijdens de ranking ‘world’s best restaurant’ de eer als koploper laten aan het Spaanse broederpaar Joan en Jordi Roca van het restaurant El Cellar de Can Roca uit Girona. Zij ruilen thans hun koppositie in voor een tweede plaats, maar blijven sinds hun opname in de lijst 8 jaar terug, mede de wereldtop aanvoeren.

Het Deense Noma is dus opnieuw het beste restaurant ter wereld in de befaamde World’s 50 Best Restaurants sponsored by S.Pellegrino & Acqua Panna. Na negen jaar in de lijst te staan en opeenvolgend het beste restaurant te zijn geweest in 2010, 2011 en 2012, keert terug naar de absolute pole-position.

In de top vijftig staat slechts één Belgisch restaurant, namelijk het Hof Van Cleve, dat een 20-tal plaatsen terugvalt maar met een 45ste plaats, hoe dan ook een belangrijke culinaire ambassadeur blijft.  In de top honderd vinden we wel nog twee Belgen terug, Kobe Desramaults – restaurant In De Wulf, stijgt van de 72ste naar de 61ste plaats, terwijl Geert De Mangeleer met restaurant Hertog Jan, opklimt van de 78ste naar de 65ste plaats. Zij blijven alleszins ambitieus en willen eveneens tot de top 50 behoren, al blijft dit ongetwijfeld een moeilijke opdracht.

Andere belangrijke awards zijn de Diners Club Lifetime achievement voor Fergus Henderson van restaurant St John in London, die de eregallerij aanvult waarin we andere grootmeesters terugvinden als Albert Roux, Joel Robuchon, Alain Ducasse en Paul Bocuse. De award Vve Cliquot voor de beste vrouwelijke chef gaat dit jaar naar Helena Rizzo van het restaurant Nani in het Braziliaanse Sao Paolo, zij volgt andere vrouwelijke topchefs op zoals Nadia Santini, Elena Arzak en Anne-Sophie Pic. De chef’s choice award ging naar Alex Atala, restaurant D.O.M. in Sao Paolo, hij wordt meteen een opvolger van Pierre Gagnaire, Heston Blumenthal en Massimo Buttura.