Novo Dez – Setubal

Restaurant Novo Dez ligt langsheen de centrale parkas van Setubal en trekt mede door zijn moderne look en luxueuze veranda die het brede trottoir nagenoeg volledig inpalmt, heel wat aandacht.

De aangebouwde veranda op zich is reeds een buitenbeentje in de aaneengesloten huizenrij. Het restaurant opende op deze locatie zowat 15 jaar geleden de deuren en biedt een 70-tal zitplaatsen in het traditionele restaurant en ruim 120 zitplaatsen in de veranda, deze laatste geniet duidelijk de voorkeur van het talrijke publiek en de lokale bevolking. Aanschuiven om een plaatsje te bemachtigen is blijkbaar een geliefkoosde sport, liever dan in de figuurlijke achterbouw te moeten eten. Novo Dez is mede dankzij de ruime vensterpartijen een restaurant waar men naartoe gaat om te zien en vooral om gezien te worden – en ook een heel klein beetje om te eten. Hier tref je immers niet alleen de plaatselijke verantwoordelijken maar ook heel wat beau monde uit de Portugese hoofdstad Lissabon, amper een uurtje rijden, ontvlucht de stad om hier het mooie weer te maken. Dit alle smaakt dat er permanent met tafels en stoelen wordt geschoven gezien men er liefst met familie en vrienden langsloopt. De organisatie van het restaurant wordt een puinhoop, rommelig en zeer luidruchtig. Een extra storend element zijn de vele tv-schermen met verschillende programma’s die evenzeer aandacht opeisen, aspect waarmee de lokale bevolking en ook de Lisbonners blijkbaar zijn mee opgegroeid.

Op de kaart een ruim assortiment zeevruchten en vis naast diverse tapasbereidingen. De dagelijkse aanvoer van verse vis zorgt bovendien voor een selectie lokale bereidingen die eigen aroma’s en smaakaccenten meekrijgen en net hierdoor de aantrekkingskracht van het restaurant vergroten. Hoewel vlees eerder een bijrol vervult in het restaurant worden toch een aantal bereidingen aangeboden. Ook het wijnassortiment is behoorlijk uitgebreid met voornamelijk Portugese wijnen en diverse Spaanse variaties, de kaart vermeldt slechts enkele – behoorlijk dure – Franse wijnen.

Bij onze degustatie kregen we een aaneenschakeling van calamares en inktvis, scampi’s, sardientjes, vissoep en bacaljau, de Portugese kabeljauw. Ook enkele andere vissoorten passeerden de revue, meestal badend in overvloedige sauzen waardoor naar ons gevoel de smaakpatronen volledig verdwenen. Globaal een overaanbod van bereidingen met weinig finesse waarbij je met heel veel inspanning her en der toch een leuk ziltig smaakaccentje ontdekt.

Novo Dez is en blijft echter een restaurant dat je bij een bezoek aan Setubal moeilijk links kan laten liggen, restaurant waarbij fijne bereidingen eerder zeldzaam zijn. Wanneer je het met z’n tweetjes bezoekt mag je qua intimiteit en gezelligheid geen al te hoge verwachtingen koesteren, je gewoon op z’n Portugees gedragen is veruit de meest aangewezen benadering.

Novo Dez – Avenida Luisa Todli 422 -426 – 2900 455 Setubal

Tel 265 525 212 – dagelijks geopend van 12 tot 24 uur

Culinair commentaren:

Tasted4you:  ruim vis en zeevruchtenassortiment

rommelig en luidruchtig

blikvanger om te zien en gezien te worden

gebrek aan finesse in de afwerking