Noyen, Gentse kwaliteitscharcuterie met visie en toekomst

Vierde generatie van de bekende Gentse charcutiers sluit exclusieve samenwerking af met Zwalmbeekhoeve en heropent bekende “Boucherie du Nord” in Sleidinge. Goed nieuws dus voor de bewuste kwaliteitsvlees-eter: de gerenommeerde vleeswarenspecialist Noyen is sinds kort (17 december 2017) een exclusieve samenwerking aangegaan met de Zwalmbeekhoeve in Zwalm. Het doel? Gent en omstreken met gestaag verdere uitbouw naar de andere Vlaamse provincies, blijven voorzien van charcuterie van de beste kwaliteit. Met respect en kennis van zaken! Als tegenkanting tegen alle slachthuisschandalen de afgelopen maanden, keert Noyen terug naar zijn puur ambachtelijke roots.

Het begon allemaal toen Julien Noyen, een West-Vlaamse boerenzoon uit Alveringem, in 1914 in Gent neerstreek om er in het slachthuis te gaan werken. Na de oorlog nam hij de Boucherie du Nord in de Noordstraat over, om van deze zaak de beste beenhouwerij van Gent te maken. “Ons beroep is veelzijdiger en misschien ook creatiever geworden, maar waarden als traditie, en kwaliteit zijn dezelfde gebleven”, vertelt Johan Noyen. Inmiddels ging ook de nieuwe generatie al aan de slag: “Wij willen hen in de toekomst een bedrijf overdragen dat mee is met zijn tijd, dat kwaliteitscharcuterie blijft bieden op een verantwoorde manier en waar de consument ook plezier aan beleeft”.

Respect is een waarde die alomtegenwoordig is bij Noyen. Naar de consument toe, uiteraard, maar ook naar de medewerkers, partners, verdelers. “Respect begint echter bij de basis van ons werk”, verduidelijkt Johan Noyen. “Wij willen dat de dieren die gekweekt worden voor onze productie met liefde en respect behandeld worden”. Noyen vond in 2017 in de Zwalmbeekhoeve van Mieke – de mooiste boerin van Vlaanderen 2017-2018 – en Luc in Munkzwalm, de ideale partner om hun varkens in de beste omstandigheden te laten groot worden. Ook hier kiest Noyen bewust voor een samenwerking met jonge mensen, die steeds het juiste evenwicht weten te vinden tussen traditie en moderniteit.

Duurzaam duurt het langst én smaakt het lekkerst. Varkens houden er niet van om van de ene plaats naar de andere vervoerd te worden. De biggen worden in de Zwalmbeekhoeve geboren en blijven er hun hele leven lang. Dit vermijdt stress voor de dieren en bevordert de voedselveiligheid. Voorts wordt ook continu gekeken naar manieren waarop het dierenwelzijn nog bevorderd kan worden, zoals behuizing, licht, verluchting, ea. Alle aspecten worden onderzocht om de leefwereld van de varkens optimaal te maken.

Minstens 50% van het voeder voor de varkens, o. m. maïs en wintertarwe, is van plantaardige oorsprong en wordt ook op de boerderij zelf geteeld. Ook alle soja, meestal afkomstig uit Brazilië, werd uit het kernvoeder gehaald, zodat enkel met lokaal voeder wordt gewerkt. “We weten dus perfect wat onze dieren eten”, bevestigt Johan Noyen. Noyen wil ook voor een clean label staan en kiest dan ook bewust voor zo weinig mogelijk toevoeging. Er worden geen smaakstoffen noch kleurstoffen gebruikt, het motto is zo puur mogelijk.noyen-7685

De bewuste keuze voor een duurzame en lokale aanpak zorgt bij Noyen voor een zo kort mogelijk productieketen, waarbij elke schakel zich binnen een straal van 75 km van het atelier in Evergem bevindt. De korte teken en de rechtstreekse contacten en vertrouwensband zorgen ook voor extra flexibiliteit. Zo kan elke levering vanuit de Zwalmbeekhoeve eventueel even uitgesteld worden om een optimaal vetgehalte te bekomen. Voor Noyen slaat duurzaamheid echter niet alleen op het productieproces zelf, maar ook op het wederzijds vertrouwen tussen alle betrokken partijen.  “Aan de prijsspiraal met uiteindelijk toch maar verliezers, doen wij niet mee. Alle betrokken partijen een correcte prijs betalen, vinden we niet meer dan eerlijk”, vertelt Johan Noyen.

Boucherie du Nord: 100% verwerking! Noyen staat vooral bekend om zijn ruim assortiment aan worsten die in de regionale groot -en kleindistributie, maar ook bij meer dan honderd slagerijen uit de streek terug te vinden zijn. Dankzij de overname van een atelier in Sleidinge, streeft Noyen er nu ook naar tweewekelijks het vlees van zowat tweehonderd varkens 100% te verwerken. Van droge worstjes tot huisgemaakte fricandon op grootvaders wijze: bij alle charcuterie van de Boucherie du Nord staat respect voor het ambacht centraal.

FOODTRUCK…  Het is geen geheim: de familie Noyen komt graag onder de mensen. Het idee van een eigen foodtruck is volgens Johan daar niet vreemd aan. Met een authentieke Noyen foodtruck worden verrassende smaakcombinaties geserveerd op allerhande events. “Wij houden van het persoonlijk contact, de interactie van de mensen wanneer ze onze producten proeven. Het is aangenaam en bijzonder leerzaam, en het is een manier om ons verhaal verder te vertellen”.

In tegenstelling tot Noyen is de Zwalmbeekhoeve, aldus Mieke Verniest, het werk van de eerste generatie. Samen met haar man Luc De Reu bouwde ze een rendabel bedrijf uit. Door de Russische boycot van o.m. Belgisch varkensvlees in 2006 kwam de toekomst onder zware druk te staan. De keuze voor duurzame oplossingen en enkel kwalitatief gekweekte dieren, zorgde na enkele moeilijke jaren voor een geleidelijke heropleving. De varkensstapel berust op een Brits en Deens ras die mooi complementair zijn en zorgen voor hoogwaardig vlees. Regelmatig worden ook andere rassen in het productieproces ingebracht. Door de teelt van eigen maïs en tarwe kunnen we de kringloop sluiten, vertelt Mieke en bovendien is alles makkelijk traceerbaar. De recente investeringen, mede ingegeven door een quasi zekere opvolging, in betere behuizing en nieuwe loodsen zorgt voor nog betere eindproducten. De samenwerking met Noyen geeft respect en waardering aldus Mieke, maar vergt anderzijds een nauwgezette programmatie bij de kweek van biggetjes.