Officiële opening Oosterscheldekreeftenseizoen 2017

Donderdag 30 maart 2017, werd het seizoen van de Oosterscheldekreeft officieel voor geopend verklaard. Zoals gewoonlijk vond de opening dit jaar wederom plaats op de laatste donderdag van de maand maart. De weergoden werkten ook dit jaar mee om de opening tot een geweldig succes te maken en zorgden voor een heerlijke lentedag op het water.

Zoals elk jaar was het weer een drukke bedrijvigheid in het mooie plaatsje Zierikzee.  Ruim 650 genodigden werden welkom geheten in de Premierlounge van het bedrijf Krijn Verwijs uit Yerseke. Onder het genot van een koffie en een Zeeuwse lekkernij, werden de gasten allereerst te woord gestaan door de heer Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, die zorgde voor de aftrap van de rest van het programma. Na reeds vele speculaties over wie de mystery guest van dit jaar zou zijn, onthulde hij wie zich dit jaar als gelukkige mocht prijzen, maar de organisatie besliste om dit jaar alles een beetje anders aan te pakken.

Allereerst werd het grote gezelschap getrakteerd op een klein schouw- en luisterspel, onder leiding van een trotse naar binnenmarcherende doedelzakspeler, volgde een galante jonge dame, met een zacht roze zijden jurk en een kroontje in het haar. De allereerste Oosterscheldekreeftkoningin en tevens ook mystery guest, Olivia de Bree, werd daarop vervolgens gepresenteerd aan het publiek.

Na een korte speech werd mevrouw De Bree, door de commissaris van de Koning van Zeeland, dhr. Han Polman geïnaugureerd en ontving zij haar officiële titel. Voordat de intronisatie plaats kon vinden, stelde de heer Ezinga de kreeftenkoningin  eerst nog enkele noodzakelijke vragen, zoals; Wat is de lekkerste kreeft ter wereld?, Waarom is dat de lekkerste kreeft? & Hoe vaak eet u deze kreeft? Waarop kreeftenkoningin de Bree alle nodige goede antwoorden gaf.

Vervolgens was het tijd om aan boord te gaan van alle (15) schepen die deelnamen aan de officiële opening. De meeste van de genodigden verzamelden zich aan boord van de Frisia, waarna de afvaart vanaf Zierikzee, richting de Oosterschelde begon. Eénmaal aangekomen op de locatie waar de eerste kreeftenkorven zouden worden gelicht, verzamelden alle deelnemende boten op het water en de helikopters van Prince Helikopters in de lucht, zich rondom de vissersboot MS3 van Gerrie van den Hoek.

Aan boord van de MS3 bevond zich een select groepje personen, welke bevoorrecht waren de eerste paar korven te mogen lichten zijnde; Mw. Ingeborg van Tilborg, Attaché for Fisheries and Agriculture, Dhr. Axel Buyse, Vlaamse Vertegenwoordiging / Belgische Ambassade, Dhr. Frans Bijvoet, Nederlandse Consul-generaal te Antwerpen & Dhr. Han Polman, commissaris van de Koning van Zeeland. Deze vier hoogstaande gasten overhandigden de eerste kreeft vervolgens aan de allereerste Kreeftenkoningin, Olivia de Bree, welke dit majestueuze dier in ere aannam. Tevens voorzagen zij, eregast en chef-kok Jaco Bakker van Restaurant

“De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt” uit Geersdijk, met de tweede gevangen Oosterscheldekreeft, welke de heer Bakker vervolgens in de kombuis van de Frisia bereidde. Na dit officiële gedeelte voer de Frisia rond op de Oosterschelde en terwijl zij aan haar terugweg naar de kade van Zierikzee begon, ving de kreeftenlunch met de daarbij behorende kreeftenwijn aan.

Eenmaal terug in Zierikzee overhandigde kreeftenkoningin Olivia de Bree, de allereerste Oosterscheldekreeft van dit jaar, aan de heer Sjaak Troost directeur van de Dirk Kuyt foundation en oud Feyenoord & Nederlands elftal voetballer. Dit jaar bracht de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft een daverend recordbedrag ter waarde van € 41.000,00 op! De firma Adri & Zoon mocht zich de gelukkige winnaar van de veiling prijzen. Ook dit jaar vond de veiling weer plaats bij Vismijn Colijnsplaat. Zoals elk jaar gaat de opbrengst van de veiling  naar een goed doel. Dit jaar werd er gekozen voor de Dirk Kuyt Foundation, die zich sterk maken voor het organiseren van sportevenementen voor mensen met een beperking.

Voor het seizoen van de Oosterscheldekreeft wordt elk jaar ook aandachtig gezocht naar een mooie bijpassende wijn die wordt aangeboden bij het kreeftenmenu door de restaurateurs van de Kring van de Oosterscheldekreeft. Dit jaar werd er gekozen voor een Vermentino di Sardegna van de wijnboer Contini. Een frisse droge witte wijn met een licht vette afdronk, die het prachtige zoetje van de Oosterschelde kreeft mooi belicht. De vermentino is ook wel bekend als dé witte wijn van Sardinië

Kunstenares Juul Rameau, kreeg dit jaar de kans om het etiket van de kreeftenwijn te ontwerpen. Zij liet zich hierbij inspireren door moderne strakke structuren en de natuurlijke segmenten die eigen zijn aan de Oosterscheldekreeft. Door de jaren heen is het originele ontwerp van het etiket een waar verzamelobject geworden. De speciale eer om het ontwerp van het etiket, welke ondertekend werd door Han Polman, Gerard Rabelink, Luit Ezinga & Olivia de Bree en één van de eerste flessen kreeftenwijn in ontvangst te nemen, ging dit jaar naar Ton Prince van Prince Helikopters.

Tijdens de opening werd er door de heer Ezinga nadruk gelegd op de vraag naar de overheid, naar meer breukstenen in de Oosterschelde, zodat er de volgende jaren nog betere leefgebieden voor de Oosterscheldekreeft kunnen worden gecreëerd. Het Oosterscheldekreeftenseizoen loopt vanaf vandaag tot zaterdag 15 juli 2017. Gedurende het seizoen kunt u bij de leden van de ‘Kring van de Oosterscheldekreeft’ terecht voor een heerlijk Oosterscheldekreeftenmenu voor de prijs van € 59,95. Voor meer informatie kunt u terecht op www.oosterscheldekreeft.nl