Ommegang-bier voortaan gebrouwen met Belgische hop

In 2011 werd het logo ‘Belgische Hop’ gelanceerd ter promotie van de Belgische kwaliteitshop. Het gebruik van het logo is voorbehouden aan bieren die met minstens 50% Belgische hop worden gebrouwen. Ommegang Keizer Karel is nu een van hen.

Vandaag beperkt de productie van hop zich in België tot 150 ha aan bewerkte hopvelden, wat te weinig en niet gevarieerd genoeg is voor de Belgische brouwerijen om voor hun bieren uitsluitend een beroep te doen op Belgische hop. De productie is zeer regionaal en concentreert zich in de streek rond Poperinge. De arbeidsintensieve teelt heeft doorheen de jaren het aantal hoptelers in eigen land doen slinken, waardoor Belgische brouwers genoodzaakt werden hun heil ook te zoeken bij buitenlandse telers. Hop is een van de hoofdingrediënten die het uiteindelijke aroma en de bitterheid van het bier mee bepalen.

Karel Vermeiren, brouwmeester bij Brouwerij Haacht, vertelt: “De Belgische hopteelt is al generaties lang in handen van kleine familiebedrijven die met veel liefde, vakkennis en oog voor kwaliteit hun producten op de markt brengen. Om hen te steunen hebben wij beslist om ons speciaalbier Ommegang te brouwen met meer dan 50 % Belgische hop, aangevuld met aromatische hopsoorten die in België (nog) niet geteeld worden.”

Boudewijn van der Kelen, marketingdirecteur, vult aan: “Het logo ‘Belgische Hop’ dat onlangs aan Ommegang toegekend werd, zal binnenkort ook te zien zijn op de verschillende verpakkingen, naast het logo van de ‘Crystal Taste Award’ die het bier vorig jaar ontvangen heeft.”

Ommegang Keizer Karel is een bier van hoge gisting (8 % vol.alc.), strogeel van kleur en met een aroma van citrusvruchten. De bloemige en kruidige smaak van de gebruikte hopsoorten loopt uit in een complexe bitterheid. Zijn droge, robuuste karakter weet de liefhebber van zowel speciaal- als pilsbieren te bekoren. In tegenstelling tot de andere Keizer Karel-bieren, Robijn Rood en Goud Blond, hergist Ommegang op fles, waardoor smaak en aroma’s nog beter tot hun recht komen. Dit speciaalbier is beschikbaar in de betere drinkcenters van Drankenhandelaars en de Colruyt-winkelpunten (Colruyt, Spar en Okay).