Ongelooflijke pronkstukken gecreëerd tijdens zenuwslopende finale

Tijdens de zenuwslopende finale van de World chocolate master 2018 werden ongelooflijke pronkstukken gecreëerd. Elias Läderach uit Zwitserland is de winnaar van de 2018 World Chocolate Masters, een initiatief van het Franse premium chocolademerk Cacao Barry, met de steun van Callebaut.

Elias Läderach uit Zwitserland overtrof de andere deelnemers en werd gekroond tot ‘World Chocolate Master 2018’. Tijdens de zenuwslopende laatste ronde kon hij de jury overtuigen en kreeg hij een distributiedeal met Harrods. Yoann Laval uit Frankrijk en Florent Cheveau uit de VS werden de nummers twee en drie.

Tijdens de laatste ronde creëerden de tien chocolatiers twee meesterwerken. Verse patisserie, waarvoor ze ‘ter plekke’ moesten gaan winkelen – een echte race tegen de tijd! Het meest indrukwekkend waren de creaties rond het thema City of Tomorrow van de deelnemers: hun verbluffende visie op toekomstige steden, weerspiegeld in ongelooflijke chocoladesculpturen. Hoge gebouwen en futuristische vormen werden gecreëerd, allemaal bereid met de beste en meest indrukwekkende combinaties van ingrediënten!

De tien chocolatiers brachten een enorme menigte fans mee. Die gaven hen duidelijk een sterke energieboost. Gelukkig konden alle chefs hun creaties op tijd afmaken. De sculptuur verplaatsen werd een nachtmerrie voor Desmond Lee uit Singapore. Terwijl hij zijn pronkstuk naar de presentatiecabine bracht, braken grote stukken af en vielen ze op de grond. Drama en tranen !

Elias Läderach is de uiteindelijke winnaar en wint de titel ‘World Chocolate Master’. Hij was erg blij met zijn winnende chocoladecreaties. “Ik heb speciale aandacht besteed aan het suikerniveau van de patisserie. Mijn gebak had slechts 4% toegevoegde suiker, wat 60% minder suiker is dan gemiddeld gebruikt in gebak vandaag. Ik heb vers fruit gebruikt en geprobeerd om mijn creatie een heel elegante vorm te geven”, zegt Elias. Voor hem was zijn laatste pronkstuk ware kunst: “Het is als een 3D-schilderij, een dynamisch spel tussen beweging en stilte. Aan de binnenkant zie je een vrouw die de stilte symboliseert. De bladeren die er omheen zweven, symboliseren de beweging. Het is echt een creatie die al mijn passie en liefde voor artistieke chocolade weerspiegelt.” De winnende chocoladecreaties worden tentoongesteld in Harrods, het wereldberoemde luxewarenhuis.

De Belg Jurgen Baert schopt het tot de top 10

Jurgen Baert vertegenwoordigde België tijdens de World Chocolate Masters 2018. De vakleerkracht van de provinciale school PIVA uit Antwerpen schopte het tot één van de tien finalisten van de finale in Parijs. Reeds in de preselecties overtuigde hij de jury van zijn capaciteiten met zijn spectaculaire showpiece “The Deep Sea Lady” en zijn Snack to go “Belgian Sweet Dog”. Het verhaal achter “The Deep Sea Lady”, dat het probleem van global warming aankaart, past volledig in het thema van deze editie “Futropolis”. Met de Snack to go “Belgian Sweet dog” transformeerde Jurgen een all-time classic in een heerlijk tussendoortje. Met deze eclair op basis van chocolade crumble, limoengras en bosbessen wist hij de jury te verbazen.

De World Chocolate Masters is een internationale wedstrijd die sinds 2005 wordt georganiseerd. Het is de meest veeleisende wedstrijd voor chocoladeprofessionals en wordt vaak het ‘wereldkampioenschap chocolade’ genoemd.