Ontdek werelderfgoed in Thailand

Thailand bezit heel wat unieke historische sites, vooral uit de glorietijd van het koninkrijk Siam. Sommige zijn door Unesco geklasseerd, net zoals enkele uitzonderlijke natuurgebieden en de magische podiumkunst khon. Een goede inspiratiebron om Thailand te gaan verkennen.

Historisch erfgoed

Historische stad Sukhothai en daarmee verbonden historische steden (1991) : Het historische park Sukhothai is in 1991 op de werelderfgoedlijst geplaatst en telt in hoofdzaak 3 archeologische sites. Binnen de stadsmuren tref je de overblijfselen aan van een paleis en 26 tempels, waarvan de Wat Mahathat de belangrijkste is. Maar er zijn evenveel cultuurschatten binnen de stadsmuren van de oude stad als erbuiten, in het zuiden, oosten en westen. Niet te missen: het aardewerk van Sukhothai. Het domein is uitgestrekt, zodat je het in alle rust kunt bezoeken, te voet of met de fiets. Een nog intiemer, minder druk alternatief is de site Kamphaeng Phet, met een soortgelijke architectuur en materialen (lateriet) als in Sukhothai.

Historische stad Ayutthaya (1991): In dit historische park ligt de oude stad Ayutthaya, die in de 14e eeuw is gesticht, maar twee eeuwen later onder het Birmese juk terechtkwam. In 1969 startten de renovatiewerkzaamheden en in 1976 werd de site uitgeroepen tot nationaal park om uiteindelijk Unesco-werelderfgoed te worden in 1991. Bezienswaardigheden: het koninklijke paleis, de Rajaburana tempel, de Wat Phra Si Sanphet tempel of het complex Viharn Phra Mongkol Bopit, met een van de grootste bronzen Boeddhabeelden van het land. Laat ook de nabijgelegen oude stad niet links liggen.

Archeologische site Ban Chiang (1992): De prehistorische site Ban Chiang in de provincie Udon Thani is ontdekt in 1966. Terwijl een jonge antropoloog van Harvard opiniepeilingen uitvoerde in de streek, botste hij op de hals van een aardewerken pot, die onder de grond begraven lag. Heel snel legden archeologen honderdduizenden stukken bloot en werd de site populair bij het grote publiek wegens haar typische oker- en roodkleurige aardewerk.

Natuurlijk erfgoed

Dong Phayayen-Khao Yai wouden: Dit is een van de twee Thaise natuurgebieden die op de lijst van Unesco-werelderfgoed prijken. Deze site strekt zich uit over het Nationaal Park Ta Phraya, dat grenst aan Cambodja, en het Nationaal Park Khao Yai. Er leven in totaal ruim 800 diersoorten, waaronder 392 vogelsoorten en 200 reptielsoorten, vandaar het grote belang om dit ecosysteem te bewaren.

Wildreservaat Thungyai-Huai Kha Khaeng : Dit beschermd gebied van meer dan 600 000 ha aan de grens met Myanmar is grotendeels nog ongerept. In dit gebied bevinden zich vrijwel alle bostypes die op het vasteland van Zuidoost-Azië voorkomen.

Immaterieel cultureel erfgoed

Magie van khon : Het typisch Thaise khon, gemaskerd toneel met dans, is een podiumkunst die muzikale, vocale, literaire, choreografische, rituele en artisanale elementen combineert. De khon voorstellingen beschrijven de glorie van de held Rama met sierlijke dansbewegingen, vocale en instrumentale interpretaties, en glinsterende kostuums. Traditioneel werd khon opgevoerd aan de koninklijke en prinselijke hoven en bij de meesterdansers.

Meer info op: tourismthailand.org