Oosterscheldekreeft 2015 ‘ Zalm vist op kreeft’

De eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2015 werd,  tijdens de officiële opening van het Oosterscheldekreeftseizoen in Zierikzee, door de heer dr. Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO Bank N.V. in ontvangst genomen.

Op deze dag zal de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2015 worden binnengehaald door de kreeftenvisser Gerrie van den Hoek met zijn vissersboot MS3. De kreeftenkorven werden gelicht door de heer C. Hoornaert, Ambassadeur van België, de heer F. González, Ambassadeur van Spanje, de heer A. Buyse, Vlaamse vertegenwoordiger te Den Haag, de heer H. Schuwer, Ambassadeur van  Nederland te Brussel en de heer F. Bijvoet, Consul-Generaal der Nederlanden te Antwerpen. De eerst gevangen Oosterscheldekreeft werd op het achterdek van de gastenboot Frisia  door Luit Ezinga, voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft overhandigd aan Annemarie van Gaal, en werd later op de middag voor het goede doel, zijnde Pink Ribbon, op de vismijn in Colijnsplaat geveild.

De tweede gevangen Oosterscheldekreeft werd door Gerrit Zalm aan chef-kok  Martin Knippenburg van Strandrestaurant “Our Seaside” uit Renesse overhandigd om in de kombuis van de Frisia te bereiden. Volgens de Zeeuwse kreeftenvissers zal de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen -net als het vorige jaar- goed zijn in vergelijking met voorgaande jaren. De zachte winter en de relatief hoge temperaturen in het vroege voorjaar zijn daar debet aan. Het kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in de maand maart tot en met 15 juli. Dat betekent niet dat Oosterscheldekreeft nadien niet meer in de restaurants te verkrijgen is. Afhankelijk van de aangelegde voorraden is deze ook na 15 juli nog te nuttigen. Alleen de vissers mogen na 15 juli geen kreeften meer aan wal brengen.

Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Oosterscheldekreeft  – die kenners wel de Rolls Royce onder de kreeften noemen – wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten; na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden.

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak.

 

Kring van de Oosterscheldekreeft? Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de Kring van de Oosterscheldekreeft (www.oosterscheldekreeft.nl). De Kring mag zich verheugen met drie nieuwe: Het Binnenhof uit Goes, Bistro de Kluiver uit Breskens en De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt uit Geersdijk, in totaal 12 deelnemers. Deze restaurants bieden een speciaal driegangen kreeftenmenu aan voor een vaste prijs van € 59,50, passend bij de keuken die zij voeren.

De kreeftenwijn dit jaar is afkomstig van wijnhuis Domaine Gayda op 25 km ten zuidwesten van Carcassonne. De kreeftenwijn 100% Chardonnay is zacht, fris en superrijp. Het vleugje houtrijping dat wordt weergevonden, geeft de wijn extra elegantie.  Voor het tweede jaar op rij vorm het etiket van de kreeftenwijn een collectorsitem en werd een beroep gedaan op een Nederlandse kunstenaar. Het etiket is een creatie van kunstenares Roos Stallinga die zich liet inspireren door de kleuren en het licht van de Oosterschelde tijdens een fietstocht op Tholen.