Oostkantons: binnenlandse reizen nog altijd de trend

Volle verblijfplaatsen ondanks moeilijke omstandigheden: zo kan je de toeristische zomer van 2021 in de Oostkantons beschrijven. Net als vorig jaar bezochten veel gasten uit het binnenland de Oostkantons en ontdekten de natuur te voet of met de fiets. Helaas zorgden Covid-beperkingen en het slechte weer voor relatief lage bezoekersaantallen, vooral voor de excursies in open lucht. Dat blijkt uit de resultaten van een online-enquête die het Toeristisch Agentschap Oost-België (TAO) hield bij de 193 partners.

De zomer van 2021 telde een goede bezettingsgraad voor de verblijfssector in de Oostkantons. 75% van de vakantiewoningen meldde een bezettingsgraad tussen 80% en 100%. Het aantal bezoekers van hotels en gastenkamers lag iets lager: 7 van de 10 deelnemers meldden een bezettingsgraad van 70%-90%. Door Corona zet de tendens naar vakantiewoningen in plaats van hotelkamers zich dus voort. In vergelijking met voorgaande jaren noteerden 9 van de 10 verblijfsplaatsen een betere of constante bezettingsgraad.

Hoofdzakelijk gasten uit België : Hoewel reizen van en naar het buitenland weer mogelijk waren, bleven de belangrijkste doelgroepen in de Oostkantons koppels en gezinnen uit Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die hun vakantie in eigen land wilden doorbrengen. Door de gewijzigde inreisvoorschriften waren Duitse en Nederlandse bezoekers niet zo talrijk als vóór de pandemie.

Net als in de afgelopen jaren zijn de favoriete activiteiten van de toeristen fietsen en wandelen (nieuwe knooppuntensystemen), gezinsuitstapjes (vooral bij gasten van vakantiewoningen) en gastronomie. Bovendien wordt mountainbiken steeds populairder. Alleen al de Stoneman Arduenna lokte in juli en augustus ongeveer 1.000 mountainbikefans naar de Oostkantons. Door het slechte weer bleef het aantal spontane weekendfietsers laag.

Bij de keuze van een verblijfplaats worden internet en de sociale media steeds belangrijker. Volgens de enquête is internet de eerste inspiratiebron. Daarna volgen tips van bekenden en eigen reiservaringen, op de voet gevolgd door sociale media, waardoor analoge bronnen zoals brochures en reisverslagen naar de 5de en 6de plaats verdwenen. Voor het reserveren vertrouwden de meeste gasten toch op een directe reservatie bij de verblijfplaats. 60% van de respondenten (ongeacht het type accommodatie) verklaarde dat de meeste boekingen voor hun woning rechtstreeks per telefoon of via mail gemaakte werden. Daarna volgen de boekingsportalen en reisbureaus.

Overstromingen van midden juli : Half juli werden verschillende regio’s in de Oostkantons getroffen door de overstromingsramp, waarbij verschillende rivieren en beken buiten hun oevers traden. De gevolgen van de overstroming vertaalden zich vervolgens in veel informatieaanvragen hieromtrent. 80% van de hotels en gastenkamers meldden ook annuleringen als gevolg van de overstroming. Sommige verblijfsplaatsen moesten tijdelijk sluiten, maar gelukkig bleef de schade aan de infrastructuur beperkt.

Openluchtexcursies registreerden minder gasten : Ondanks goed gevulde verblijfsplaatsen, zijn de reacties bij de excursiebestemmingen in de Oostkantons gemengd. Terwijl musea en openluchtactiviteiten over het algemeen minder bezoekers trokken, scoorden overdekte aanbiedingen met een funfactor deze zomer goed. De toeristische infopunten registreerden minder bezoekers dan vorig jaar. In vergelijking met vorig jaar is vooral aan de meren het aantal bezoekers sterk gedaald omdat er slechts een paar warme zonnige dagen waren.

De bezoekers van de excursiebestemmingen komen hoofdzakelijk uit België. Net als bij de verblijfsplaatsen komen de meeste gasten uit Vlaanderen, op de voet gevolgd door gasten uit Wallonië. Op de derde plaats volgen de inwoners van de Oostkantons die ook dit jaar hun eigen streek ontdekken.

De verdere versoepelingen van de Covid-regels voor de evenementensector geven uitzicht van een heropleving van het aantal evenementen in het najaar, waarvan ook de excursiebestemmingen kunnen profiteren.

Aan het einde van het zomerseizoen 2021 in de Oostkantons is het duidelijk dat de vakantieregio nog steeds een van de populairste bestemmingen in België is, dankzij de gevarieerde wandel- en fietspaden, maar ook door de hoge gastronomische kwaliteit en moderne verblijfsmogelijkheden. De investeringen in deze infrastructuur voor een actieve vakantie hebben dus hun vruchten afgeworpen