Op 2 jaar al 25% meer skiërs met de kerstvakantoe

SKIVAKANTIES BOOMEN DOOR DE SNEEUWKWALITEIT VAN DE LAATSTE 2 JAAR

De kerstvakantie lonkt, een heerlijke periode waarin skiën voor veel Belgen weer centraal zal staan. Hoewel de krokus- en de paasvakantie nog meer skifanaten lokken, noteert TUI dit jaar 10% meer sneeuwvakanties dan met kerst 2018 en zelfs 25% meer dan in 2017. De eerste week blijft de populairste maar de nieuwjaarsweek groeit sneller. Frankrijk blijft veruit het belangrijkste wintersportland, maar kleinere skilanden winnen in verhouding het meest. De Belg heeft een uitgesproken voorkeur voor hooggelegen gebieden met grotere sneeuwzekerheid. Op voorhand gereserveerde skipas en skimateriaal blijven aan populariteit winnen.

Skiën blijft tijdens de eerste echte wintervakantie van het seizoen voor veel reizigers een bijzonder aantrekkelijk vooruitzicht, zeker na de overvloedige sneeuwval van de 2 laatste eindejaarperioden. Sinds de kerstvakantie 2015/16, een minder goed jaar qua sneeuwval, wordt wintersport elk jaar weer populairder. TUI noteert voor deze kerstvakantie al 10% meer reizigers dan vorig jaar en zelfs +25% in vergelijking met 2 jaar geleden. En toch blijft de kerstvakantie de minst populaire van de 3 vakantieperiodes: ondanks de uitgesproken winterse sfeer die eindjaar opwekt, kiest slechts 25% deze vakantieperiode voor een skivakantie versus 34% tijdens het krokusverlof en 41% in de paasvakantie.

Traditioneel vertrekken zes op tien Belgische skiërs tijdens de 1e week , de kerstweek. Een uniek gegeven in Europa want bij zowat alle andere nationaliteiten is de nieuwjaarweek veel meer gevraagd. De Belg hecht dus minder belang aan het familiegebeuren met kerstmis of viert met de familie op de skibestemming. Een andere belangrijke reden is dat de Belg niet graag meteen na thuiskomst weer aan het werk gaat en liefst meteen vertrekt bij de start van de vakantie. Hoewel slechts vier op tien Belgen de nieuwjaarweek verkiezen, stijgt het succes van die week wel sneller: 12% meer skiërs dan vorig jaar tegenover 6% in de kerstweek.

Qua bestemming is Frankrijk de onbetwiste favoriet met meer dan 50% van de boekingen, gevolgd door Oostenrijk met 30%. Beide landen samen verwelkomen dus 8 skifanaten op 10. Frankrijk groeit dit jaar met 14% en Oostenrijk met 11% t.o.v. kerst 2018. De grootste groei vinden we echter in Zwitserland, dat het aantal skiërs op 1 jaar tijd ziet verdubbelen. Dit succes komt voor een groot stuk door de budgetvriendelijke appartementen die in toenemende mate het doorgaans dure Zwitsers aanbod vervoegen. In Frankrijk zijn verhuringen traditioneel de meest voorkomende accommodatie, terwijl Oostenrijk van oudsher inzet op sfeer met een groot aanbod (familie)hotels met een zeer goede keuken en wellness-faciliteiten.

Nieuwe en originele bestemmingen zoals Lapland of Andorra doen het ook elk jaar beter. Lapland komt tegemoet aan de groeiende vraag van sneeuwliefhebbers om te genieten in een originele en magische omgeving. Lapland registreert dit jaar 47% meer boekingen dan met kerst 2018. De minder steile hellingen in Andorra zijn dan weer een ideale setting voor gezinnen met kinderen of beginners. Andorra charmeert evenzeer met zijn Zuiderse sfeer en taxfree shopping en groeit 36%.

De hoger gelegen skistations worden, zeker in Frankrijk, veruit het meest gevraagd. Veel skiërs beschouwen de kerstvakantie als de beginperiode van het seizoen en nemen het zekere voor het onzekere. Hoewel de sneeuw tijdens de voorbije 2 kerstvakanties overal van de partij was, blijft de sneeuwzekere skiregio Tarentaise met klinkende namen als Les Arcs, Tignes en Les trois Vallées de meeste skiërs overtuigen. Ook de Vogezen trekken dankzij de kortere reisafstand de helft meer Belgen aan als de vorige winters.

Twee klassiekers die automatisch bij een skivakantie horen zijn skipassen en skimateriaal.

TUI merkt dat de reiziger zijn skipas in toenemende mate meteen laat bijboeken. Een op voorhand gereserveerde skipas is in Frankrijk nl. tot de helft goedkoper. Intussen vertrekt 40% van de reizigers al met een vooraf gereserveerde skipas.

Op voorhand je skimateriaal bestellen, ook al 20% goedkoper dan ter plaatse, kent ook een toenemend succes maar door een andere reden: het comfort tijdens de reis en ter plaatse. Steeds meer skiërs opteren ervoor om hun uitrusting die vaak veel plaats inneemt, niet zelf te moeten meesleuren. Bovendien biedt gehuurd skimateriaal het voordeel dat je ter plaatse voortdurend kan inwisselen naar wens, zoals vandaag skiën en morgen snowboarden. En bij een eventuele beschadiging wordt het materiaal natuurlijk dadelijk vervangen.

Op 20 december vertrekt de eerste TUI fly vlucht van het seizoen Antwerpen – Innsbruck, waarbij de reiziger op anderhalf uur ter plaatse is. Deze bijzonder succesvolle route bestaat intussen 3 jaar en wordt traditioneel geboekt door wie weinig tijd wil verliezen met de reis zelf. Voor de steeds meer ingeburgerde trend ‘shortski’, van vrijdag tot maandag, is een vliegreis de ideale manier om maximaal tijd te vrijwaren voor een intens weekend vol wintersportplezier.