Osteria San Guido – Bolgheri Castagneto

De symboliek van een ‘osteria’ die zowel eetgelegenheid, vergadermogelijkheden als overnachtigen aanbiedt staat bij de Osteria San Guido uiterst centraal. Het complex verzorgt alle facetten en biedt ruimschoots de kans om op een vrijwel uniek locatie volop te degusteren en te genieten.

Aan het begin van de cypressenlaan ontdek je aan de einder het Castello di Bogheri, hoewel de Osteria ook aandacht verdient. De historische roots en de nabijheid van het wijnhuis San Guido gaven aanleiding voor een Bolgheri DOC. Begin 2007 nam Giuseppe Rossi, de osteria over en gaf het complex een eigen identiteit. De kaart kreeg een grondige opwaardering met een accent op kwalitatieve dagverse ingrediënten waarbij de regionale specialiteiten op de voorgrond kwamen terwijl ook de internationale accenten voldoende in de kijker worden gesteld. Regionale accenten zijn aldus Giuseppe een must gelet op de rijke historische achtergrond van de regio, ze zijn bovendien een stimulans voor de vele producenten die op deze manier ook in eigen contreien een afzetmarkt vinden. Dat Giuseppe met zijn osteria op deze manier ook de ecologische voetafdruk kan verkleinen is een extraatje dat hij er graag bovenop neemt.

Het interieur van het restaurant is gezellig, klantvriendelijk en charmant. Men voelt er zich onmiddellijk thuis en krijgt ondanks de mooie tafelversiering met leuk glaswerk, gesteven servetten en degelijk bestek, de indruk thuis aan tafel aan te schuiven. Lucia en Lorenzo zijn de chefs van dienst en verwennen volop hun gasten die kunnen kiezen uit een ruime kaart, maar evenzeer enkele keuzemenu’s krijgen voorgeschoteld.

Wij gingen grasduinen in de kaart en kozen op aanraden van Lucia, chef van dienst, voor enkele huisspecialiteiten. Bij het aperitief de traditionele Italiaanse antipasto met ruim aanbod van diverse salamis en plaatselijke kazen. Het voorgerecht werd een gekarameliseerde eendenlever, mooi knapperig heerlijk van smaak en dagvers, gerecht  waarbij Le Difese, een evenwichtig en delicaat smaakpalet ontwikkelde. In Italië ontsnap je niet aan de onvermijdelijke pasta, voor de gelegenheid een spetterende en romige ravioli gevuld met ganzenlever en overgoten met een geurige en smeuïge tête de moine. Super lekker en gelukkig een beperkte portie.

Het hoofdgerecht werd een prachtige filet van everzwijn, knapperig rosé gehouden met natuuraardappelen en pasta aangelengd met een keurig en heerlijk mosterdsausje. De Massimo 2005, eveneens een Bolgheri DOC , vormde een mooie compagnon en zorgde voor lichte tannines, diepe en subtiele accenten van rijp rood en zwart fruit, kortom een perfecte afronding.

Osteria San Guido – loc. San Guido 50 – 57022 Bolgheri Castagneto C (LI)

www.enotecasanguido.com

Culinaire commentaren:

À la carte:

4 borden

dagverse producten

gezellig interieur

mooie wijnen

subtiele smaakpatronen.