Palais Gourmand – Perpignan

Het Palais des Expositions in Perpignan wordt elke twee jaar omgetoverd in een uitzonderlijk gastronomisch decor en dit op initiatief van de Toques Blanches du Roussillon.

Dit uitzonderlijk evenement, een unicum in Frankrijk, wil de traditionele gastronomie van de Pyrenées Orientales in de kijker stellen maar onderstreept tegelijkertijd de passie en het dynamisme van vele kleine artisanale producenten die met een uitgelezen schare kwalitatieve ingrediënten de meesterkoks terzijde staan.

Het is aldus Jean Plouzennec, voorzitter van de Toques Blanches du Roussillon, een hele eer voor de chefs om een keuze te kunnen maken uit dagverse artisanale en regionale producten zoals honig, groente, fruit, kaasboeren, charcutiers, bakkers, vleesboeren en wijnbouwers. Dankzij hen is het mogelijk om en een erg rijke en savoureuse keuken aan te bieden. Dit publieksevenement is dan ook een unieke gelegenheid om de consument te laten kennismaken met de vele bereidingen maar ook met de enorme diversiteit van restaurants binnen de Toques Blanches.

Centraal in het evenement worden 15 standen opgebouwd, elk ruim 60m² groot. Negen ervan worden bemand door de Toques Blanches, op elke stand kan de bezoekers kennismaken met een voorgerecht, een visbereiding, een vleesbereiding en een dessert, telkens vergezeld van de perfecte wijnkeuze. Ook de gaststand, ditmaal bemand door de leden van Cl’Hub chefs d’Oc, biedt een identieke opbouw. Anderzijds konden de bezoekers zowel op de stand ‘Meilleurs ouvriers de France’ als op de stand ’Hotelscholen’, kennismaken met de ervaring van gekende meesters, maar ook de toekomstige chefs ontdekken.

De artisanale stands charcuterie, kaas en honing gaven een indrukwekkend relaas van de vele regionale specialiteiten die in de Pyrenées Orientales worden weergevonden. In het kader van het jaar van de Frans-Vietnamese samenwerking kreeg de keuken van een van de grootse Vietnamese chefs, Mme Hoang Thj Nhur Huy extra aandacht. De nagenoeg 2000 aanwezigen kregen een gezouten en gestoomd rijsttaartje op bananenblad aangeboden, de specialiteit bij uitstek van de voormalige keizerlijke hoofdstad Huê. Dit samen met een tas Thai Nguyen, een uitzonderlijke theesoort die in het noorden van het land wordt geteeld, evenals de Cha Duôi Phung, de huisspecialiteit van Mevr Hoang Thj.

Dit uniek evenement kost 55€ per persoon. Consumenten kunnen hiervoor alle bereidingen van 41 chefs en 11 producenten, telkens met aangepaste wijnen degusteren of enkel een keuze maken uit het aanbod. De unieke toegangsprijs waarbij de consument ook een draagtasje met glas en bestek krijgt aangeboden, maakt elk gezeur met bonnetjes, zoals wij het kennen bij het Brusselse Culinaria overbodig, maar houdt ook het evenement betaalbaar. Met meer dan 2000 bezoekers op één avond is het Palais Gourmand een absolute voltreffer.

Les Toques Blanches du Roussillon maken van dit evenement dan ook één groot culinair festijn waarbij een betaalbare gastronomie opnieuw het symbool wordt van gezellig genieten, succulent degusteren en eindeloze wijnpairing.