Pasen 2019: evenveel reizigers als vorig jaar

Turkije kent de sterkste groei, Spanje gaat erop achteruit! Het aantal Belgen dat tijdens de paasvakantie op reis vertrekt, is constant gebleven in vergelijking met vorig jaar. De favoriete bestemmingen van de Belg zijn echter veranderd: Spanje boet in aan populariteit ten gunste van niet-Europese bestemmingen. De meeste Belgen kiezen voor zonnige bestemmingen dicht bij huis, zoals de Canarische Eilanden of Egypte. De exotische Caraïben oefenen ook een grote aantrekkingskracht uit (12% van de vertrekkende vluchten). TUI noteert dat 76% van haar passagiers het vliegtuig neemt, 12% gaat skiën, 7% met de wagen erop uit trekt en 5% kiest voor een citytrip.

In deze periode van het jaar zoekt de Belg vooral de zon op. 76% van de reizigers van TUI vliegt naar zonnige oorden een paar uur verderop. De Canarische Eilanden en Egypte zijn erg populair, maar met een groei van 117% is Turkije de grote winnaar in de paasvakantie. Reizigers die 2 weken vakantie nemen, kiezen voor de Caraïben, die 12% van de vertrekkende vluchten van TUI vertegenwoordigen. Mexico en de Dominicaanse Republiek tekenen een groei op van respectievelijk 57% en 20% in vergelijking met de paasvakantie van vorig jaar.

Er is een duidelijke verschuiving in de bestemmingen ten opzichte van Pasen 2018: Spanje blijft de favoriete bestemming van de Belg, maar verliest toch marktaandeel. Geopolitieke spanningen in een aantal niet-Europese landen dreven de vakantiegangers de voorbije jaren richting Zuid-Europa. Gelet op zijn populariteit heeft Spanje zijn prijzen systematisch verhoogd, terwijl niet-Europese landen vakantiegangers probeerden aan te trekken met grote promoties, waardoor er een prijskloof tussen de bestemmingen ontstond. Dat prijsverschil heeft vandaag zijn plafond bereikt en vakantiegangers trekken massaal naar de Maghreb-landen of Turkije, ten koste van Spanje.

Bij de start van het seizoen bedroeg het prijsverschil tussen de Europese en niet-Europese bestemmingen 20%. Spanje en andere Europese bestemmingen bieden momenteel promoties voor het zomerseizoen aan, waardoor dit verschil is teruggebracht tot 5%. Steeds meer hotels in Turkije en Egypte bereiken stilaan hun maximale bezettingsgraad. De beschikbaarheid in Spanje en Griekenland is nog groot. De paasvakantie betekent ook het einde van het skiseizoen: 12% van de vakantiegangers van TUI gaat nog skiën, 60% in Franse skioorden. Vakantiegangers met weinig vakantie in deze periode trekken vaak met de wagen naar de buurlanden (7%) of maken een citytrip naar een Europese stad (5%).

Top 5 van de vliegvakanties: Spanje, Egypte, Turkije, Tunesië, Dominicaanse Republiek – Top 5 van de autovakanties: Duitsland, België, Frankrijk, Nederland, Luxemburg – Top 5 van de skivakanties: Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Duitsland, Zwitserland – Top 5 van de citytrips: Londen, Parijs, Barcelona, Rome, Lissabon