Piemont, streek van wijnen en gastronomie

Piëmont, gelegen in Noordwest-Italië, betekent letterlijk “aan de voet van de bergen” wordt meer dan eens omschreven als de Parel van de Italiaanse wijnbouw. Deze regio, die grenst aan Frankrijk en Zwitserland, ligt effectief aan de voet van de Alpen. Het grondgebied, dat bijna even groot als België is, omvat een oppervlakte van 25.404 km2. De streek, met als hoofdstad Turijn, is gekend voor zijn gastronomie en zijn wijnen, het is bovendien een van de grootste wijnregio’s in Italië. Meer dan de helft van de 700km2 aan wijngaarden zijn geregistreerd als DOC.

De regio beschikt over het grootste aantal DOC classificaties (Denominazione di origine controllata) en DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) en kan zich beroemen op het feit dat ze een indrukwekkend aantal geklasseerde wijnen hebben. Hier worden gerenommeerde wijnen geproduceerd, zoals de barolo, de barbaresco en de moscato d’Asti. De verschillende druivensoorten zijn onder andere de nebbiolo, de origine van de benamingen Barolo, Barbaresco, Gattinara en Ghemme, maar ook de barbera, de dolcetto, de freisa, de grignolino en de brachetto.

Een meerderheid van de wijngaarden van de regio liggen in de heuvels van Langhe en Monferrato, verbonden met de Apennijnen in het zuidoosten. Maar verscheidene belangrijke wijnen worden geproduceerd in de voet van de Alpen, in het noorden, tussen de Lago Maggiore en de Valle d’Aosta.

Enkele iconische wijnen van Piëmont : Barbero Giacomo, Langhe Nebbiolo 2016,                Castaldi, Nebbiolo Colline Novaresi 2015, Cascina Del Pozzo, Roero 2014,            Malvirà, Roero Riserva Renesio 2009, Raineri Gianmatteo, Barolo 2014,                Conterno Fantino, Barolo Ginestra Vigna del Gris 2014 Pietro Cassina, Lessona Tanzo 2010, Diego Conterno, Langhe Nascetta 2016, Crola, Vespolina Colline Novaresi 2016, Madonna Dell’uva, Colline Novaresi Uva Rara 2015 Ferrero Vini, Moscato d’Asti Teresina 2017 en Anna Ghione, Moscato d’Asti Canelli 2017 Terrabianca, Moscato d’Asti Canelli “Vignot” 2015.piemonte2

Piëmont, thuishaven van de gastronomie

Levensgenieters en fijnproevers worden volop verwend in Piëmont, de regio herbergt tevens een groot aanbod aan kwaliteitsvolle streekproducten. De witte truffel is befaamd, maar ook zeker het proeven waard zijn:  verschillende kazen (zoals de Castelmagno d’Alpeggio Castelmagno van Valliera),             gebak en zoetigheden, vleeswaren, hazelnoten : bv. Fratelli Durando en Cascina Valcrosa, gegrild, als pasta of als een crème, zijn er ook enorm geliefd, producten op basis van look van de Fattoria Dell’Aglio, een lookcrème van Caraglio.

Een kleine tip, bezoek Piëmont en geniet van de verscheidenheid aan smaken die je er kan ontdekken. Zit je in tijdsnood? Geen probleem! De beste Italiaanse kruidenierszaken en wijnhandelaars in eigen land zullen je zeker enkele pareltjes uit de streek kunnen laten proeven. Alle wijnen en producten zijn uitgekozen met de medewerking van de CIA Piemonte, een regionale instelling die de primaire sectoren die in Piëmont werkzaam zijn valoriseert.