Pilootproject op Charleroi airport: TUI Fly vereenvoudigt check-in voor bagage

Begin juni hebben TUI fly en Brussels South Charleroi Airport een pilootproject opgestart dat een efficiënte check-in van bagage mogelijk maakt. Voor de terminals werden 8 automaten geïnstalleerd waarmee de reiziger zijn bagage zelf kan inchecken en zijn bagagelabels printen. Dankzij deze tool moet er niet langer worden aangeschoven om bagage te registreren en is er gegarandeerd voldoende tijd om voor het boarden nog taxfree te shoppen of te ontspannen bij een drankje.

Wachtrijen zijn een bekend fenomeen bij aankomst op veel luchthavens. Ondanks de inzet van het grondpersoneel om bagage zo snel mogelijk te registreren, zit er vaak niets anders op dan aan te schuiven. Voor de passagiers van luchtvaartmaatschappij TUI fly die uit Charleroi vertrekken, is dit intussen verleden tijd: wie online heeft ingecheckt, kan gebruik maken van de automatische bagageregistratie en in minder dan 10 seconden zijn bagagelabels printen. Deze belangrijke tijdwinst biedt de reiziger het voordeel dat zijn bezoek aan de luchthaven comfortabeler en relaxter verloopt.

Het principe is zeer eenvoudig : de passagier scant op het automaat zijn boarding pass en tikt het aantal bagagestukken in. Meteen worden zijn bagagelabels geprint, die hij enkel nog op de koffer moet aanbrengen. Daarna plaatst hij de gelabelde koffer op een band en kan hij zich in alle rust naar de security control begeven.

Twee maanden na de invoering stelt TUI vast dat de automatische bagagecheck-in vooral wordt gebruikt op de drukste momenten, rond 4u en 11u ‘s ochtends. Ook op vrijdag, zaterdag en zondag, de belangrijkste dagen op de luchthaven, kiezen meer passagiers voor de optie om hun koffer automatisch in te checken en zo de lange wachtrij aan de desk te vermijden.

Dit pilootproject werd samen met de luchthaven van Charleroi gerealiseerd. Na 6 maanden wordt het geëvalueerd voor verdere implementatie.