Pont du Gard, een geschiedenis voor de toekomst

De site Pont de Gard in de Provence is een historisch maar levend monument, daterend uit de oudheid dat de toekomst beloftevol toekijkt. Dit majestueus bouwwerk aan de poorten van de Gorges du Gardon is het hoogste bouwwerk uit de oudheid dat door de Romeinen in de eerste eeuw van onze tijdrekening werd opgetrokken. Het bouwwerk moest de Romeinse eenheden toelaten om vanuit Nîmes hun opmars in Frankrijk en Europa in noordelijke richting ongestoord verder te zetten.  In 1985 werd het door de Unesco op de lijst van het werelderfgoed ingeschreven.

Ingekapseld in de mediterrane garrigues boven de indrukwekkende snelstromende Gardon vooraleer deze zich verderop in de Rhône stort, vormt het een uniek natuurlijk decor. Om dit bouwwerk en bijhorend park van ruim 165 ha, een van Frankrijks juweeltjes, te beschermen werd in 2000 beslist om de site te beschermen.

De site die openstaat voor de bezoekers biedt tegelijk een rijke en gevarieerde culturele geschiedenis, met tal van activiteiten en manifestaties. Het bijhorend museum blikt terug op de geschiedenis van Rome en verwijst eveneens naar het  Aquaduc van Nîmes. De site Ludo biedt kinderen tussen 5 en 12 jaar de kans om zich in te leven in het domein terwijl Ciné via een collectie luchtbeelden de prachtige natuurlijke omgeving te kijk stelt. Het buitencircuit ‘ Mémoires de Garrigue’ onthult de geheimen van de landschappen en de ingrepen van de lokale bevolking sinds de oudheid.

Pont du Gard is het meest bezochte monument uit de moderne geschiedenis in Frankrijk, het kreeg in10 jaar tijd meer dan 15 miljoen bezoekers over de vloer waarvan ruim 1/3 buitenlanders. Jaarlijks zijn er meer dan 62.000 scholieren die de site bezoeken, site die trouwens een 100-tal permanente arbeidsplaatsen creëert.

Sinds de erkenning door Unesco en de opening van het park in 2000 geniet dit ingenieus Romeins bouwwerk opnieuw van een ruime belangstelling. Broodnodig want hoewel het zorgde voor de watertoevoer naar Nîmes kwam Pont du Gard met 3 verdiepingen, respectievelijk 6, 11 en 35 bogen, waarvan de grootste maar liefst een overspanning van 24.5m meekreeg, vanaf de 6de eeuw in verval.pont-du-gard-1959

Merkwaardige feite in zijn eeuwenoude geschiedenis zijn o.m. de afbraak van 12 bogen op de linkeroever, de gerecupereerde stenen moesten dienen om religieuze gebouwen op te trekken. In de 18de eeuw werd door ingenieur Henri Pilot een straat op de brug aangelegd. In 1936 werd ruim 310 ton cement in het bouwwerk geïnjecteerd, het toegenomen verkeer zorgde voor tal van trillingen en dreigde voor een volledige vernieling te zorgen. Een eerste camping in de buurt op de rechteroever opende in 1959 de deuren en vormde de aanzet voor meer respect voor het monument en de start van een meer toeristisch georiënteerde toekomst.

Wandelaars kunnen via uitgestippelde parcours 9 van de 17 kunstwerken van de aquaduc bezoeken. Een leuke terugblik in de geschiedeis en verdieping in de regionale archeologie. De oude Romeinse steengroeve bevindt zich op slechts enkele honderden meters van het kunstwerk. Ondanks recent onderzoek en versteviging van de wanden van de groeve blijft deze site voorlopig gesloten voor het grote publiek. Wel bestaan er plannen om deze groeve op relatief korte termijn te openen wat een enorme verrijking voor de ganse site zou betekenen. Archeologen en geschiedkundigen zouden dit ten zeerste appreciëren.

Het park Pont du Gard is het ganse jaar dagelijks geopend hoewel de openingsuren verschillend zijn naargelang de drukte van de toeristische bezoeken. Er worden geleide groepswandelingen georganiseerd in het Frans, Engels, Duits en Spaans. Momenteel wordt er gewerkt aan een E–versie van deze wandelingen wat individuele bezoekers erg zouden waarderen.  Met de E-versie kunnen bovendien ook andere talen aan het programma worden toegevoegd.